Lionel Richie

Lionel Richie

Datum narození: 20. 6. 1949
Místo narození: Tuskegee, Alabama, USA
Profese: zpěvák, skladatel, herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Legendární soulový zpěvák, který se proslavil zpěvem romantických balad. Jeho jméno zdobí Hollywoodský chodník slávy a má nespočet ocenění.

Lionel Richie stojí za zrozením celosvětově proslulého hitu We Are the World, který složil se zpěvákem Michaelem Jacksonem. To však není to jediné, s čím je tento populární americký zpěvák spojován. V posední době se po celém světě rozšířila informace, že by mohl být biologickým otcem Khloé Kardashian, sestry Kim Kardashian. Lionel vše popřel a tak se pravdu nejspíš nikdy nedozvíme.

Příběh Lionela Richieho je tak trochu americký sen. Jednoho dne procházel kampusem, kousek od místa, kde bydlel a nesl saxofon, na který uměl hrát jen pár not. Všimla si ho parta kluků, kteří si říkali The Mystics a zeptali se ho, zda umí hrát na saxofon. Odpověděl, „Ano!“. A tak se stal saxofonistou a zpěvákem ve skupině, která se později přejmenovala na The Commodores. V 70. letech se stali jednou z nejúspěšnějších kapel. V roce 1982 se Lionel rozhodl vydat vlastním směrem a dal se na sólovou dráhu. Jeho prvním sólovým úspěchem je autorství písně Lady, která se v podání zpěváka Kennyho Rogerse dostala v roce 1980 na první místo americké hitparády. O rok později Richieho duet se zpěvačkou Dianou Ross Endless Love dosahuje stejné pozice.

Lionel léta spolupracoval s celou řadou umělců. S Michaelem Jacksonem se v roce 1985 stali autory úspěšné písně We Are the World, kterou nazpívali přední američtí interpreti v rámci pomoci hladovějící Africe. Píseň se stala okamžitě neskutečným hitem a zaujala nejvyšší pozice v hitparádách po celém světě.   

Lionel Richie je dvakrát rozvedený a má tři děti. Dvě vlastní, syna Milese a dceru Sophii a z prvního manželství adoptivní dceru Nicole Richie. Ta se stala známá především díky přátelství s dědičkou hotelového impéria Paris Hilton.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Petr Chovanec
Petr Chovanec
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Jana Fabiánová
Jana Fabiánová
zobrazit profil Marian Vojtko
Marian Vojtko
zobrazit profil Gyöngyi Bodišová
Gyöngyi Bodišová
zobrazit profil Michal Malátný
Michal Malátný
zobrazit profil Pavel Bobek
Pavel Bobek
zobrazit profil Hana Pecková
Hana Pecková