Dana Drábová

Dana Drábová

Datum narození: 3. 6. 1961
Přezdívka: Atomová lady
Místo narození: Praha
Profese: jadrná fyzička
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaderná lady – tak byla a zřejmě stále bude přezdívaná atomová fyzička Dana Drábová, nekompromisní žena, která léta stojí v čele českého atomového elektrárenství.

Předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se Dana Drábová stala roku 1999. Její přezdívka „atomová lady“ je mnohem příznivější, než bývalého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který díky „lásce“ k jaderné elektrárně Temelín získal přízvisko „atomový dědek“.

DANA DRÁBOVÁ - ELEKTRICKÁ ŽENA

Kromě své náročné práce Dana Drábová zvládá i lokální politiku. Od roku 2010 je místostarostkou Pyšel. Proč se tato drobná žena vrhla zrovna vstříc - dalo by se říct - spíše mužskému povolání? „Hlavně mi fyzika a matematika působily menší obtíže než humanitní předměty. A člověk je v podstatě líná bytost, když to jen trochu jde, tak se věnuje tomu, co mu jde snáze. A nesmím zapomenout, že jsem měla velké štěstí na učitele,“ prozradila na sebe na chatu.

V říjnu 2013 převzala Dana Drábová na liberecké Technické univerzitě čestný doktorát (doctor honoris causa) za propagaci vědy. 28. října 2014 ji potěšil její příznivec, prezident Miloš Zeman, který jí udělil medaili Za zásluhy I. stupně. Za svého pobytu v křesle „atomové lady“ musela Drábová čelit řadě problémů. Například útokům, naštěstí jen verbálním, týkajícím se jaderné elektrárny Dukovany, který se točil kolem firmy ČEZ. Vše zvládla, uklidnila národ a přesvědčila značnou část veřejnosti, že provoz Dukovan je „teoreticky možný prodlužovat až na 60 let“.

Dana Drábová pochází z Prahy. Gymnázium vystudovala v Říčanech. Pak studovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření. Ukončila diplomovou prací Měření neutronů a stanovení dávky od neutronů pomocí mikrodozimetrie, získala titul Ing. Posléze v oboru jaderná fyzika získala i titul PhD. V letech 1985 až 1995 pracovala v Centru hygieny záření Institutu hygieny a epidemiologie – později Státního zdravotního ústavu –, kde se zabývala ochranou před škodlivými účinky ionizujícího záření. Od roku 1992 byla zástupkyní vedoucího Ústředí radiační monitorovací sítě České republiky. Následovaly posty ředitelky odboru havarijní připravenosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a šéfky Státního ústavu radiační ochrany. Od 1. listopadu 1999 je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, kde vystřídala Ing. Jána Štullera.

Atomová lady relaxuje kombinací fyzické práce na zahrádce, dlouhých pochodů se psem, četby a poslechu hudby. Občas se také vydává do hor.

 

Články o celebritě

Unikátní kalendář Proměny: Kosmonautka Drábová, HumaNoid a vůdce tučňáků Výborná Unikátní kalendář Proměny: Kosmonautka Drábová, HumaNoid a vůdce tučňáků Výborná Již po patnácté se řada známých osobností z různých sfér propůjčila k nafocení profesionálního kalen... číst článek
Dostihy, pak mejdan! Těhotná Perkausová vyvedla rodinku, Strýcová na večírku trpěla Dostihy, pak mejdan! Těhotná Perkausová vyvedla rodinku, Strýcová na večírku trpěla Jen co moderátorka Eva Perkausová (29) oznámila světu novinku, že je podruhé těhotná, vzala svou rod... číst článek
Jen pro dospělé a bez reklamy. Vláda kývla na regulaci kratomu. Jaké další novinky projednala? Jen pro dospělé a bez reklamy. Vláda kývla na regulaci kratomu. Jaké další novinky projednala? Vláda podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) souhlasí se změnou zákona, která by kromě seznamu za... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
zobrazit profil Robin Povšík
Robin Povšík
zobrazit profil Michael Kohajda
Michael Kohajda
zobrazit profil Petr Suchoň
Petr Suchoň
zobrazit profil Martin Kupka
Martin Kupka
zobrazit profil Jiří Matoušek
Jiří Matoušek
zobrazit profil David Martínek
David Martínek
zobrazit profil František Petrtýl
František Petrtýl