Jakub Lepš

Jakub Lepš

Datum narození: 4. 6. 1974
Místo narození: Praha
Profese: místostarosta, amerikanista, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politolog a amerikanista Jakub Lepš se stal kandidátem TOP 09 pro senátní volby v říjnu 2016 v obvodě Praha 11. Na Jižním Městě Jakub Lepš působí také v komunální politice. Byl v Praze 11 lídrem TOP 09 v komunálních volbách v roce 2014, stal se místostarostou.

Americká studia Jakub Lepš absolvoval na pražské Fakultě sociálních věd UK, dále studoval v Budapešti, a pak ve Washingtonu a v Georgii. Své poznatky využil jako pedagog. V Praze přednášel o čínsko-amerických vztazích, a to jak na Karlově univerzitě, tak v University of New York in Prague.

Vedle vztahů USA a Číny se Jakub Lepš věnuje americkému politickému systému či globalizace. Jako odborník často komentoval americké prezidentské volby, duel Donalda Trumpa a Hillary Clintonové.

V roce 2010 vstoupil Jakub Lepš do politiky. Stal se zastupitelstem za TOP 09 v pražském Újezdě. Tehdy také do TOP 09 vstoupil. O čtyři roky později už byl šéfem stranické organizace v Praze 11. Stal se lídrem do komunálních voleb, v nichž na Jižním Městě vyhrálo Hnutí pro Prahu 11. TOP 09 se stala jeho koaličním partnerem a Jakub Lepš placeným místostarostou pro školství. Snaží se v Praze 11 prosazovat demokracii, věnuje se i sportu a volnočasovým aktivitám.

Pro senátní volby v říjnu 2016 konkurenční strany připravily Jakubu Lepšovi nesnadné soupeře či spíše soupeřky. Hnutí ANO nominovalo exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, ODS bývalou úspěšnou starostku Jižního Města Martu Šorfovou. Volební koalice lidovců, zelených a pirátů postavila Ladislava Kose, nedlouho předtím záhadně odvolaného místostarostu. ČSSD přišla s lékařkou Miroslavou Skovajsovou. Dosavadní senátor ODS Milan Pešák mandát neobhajoval.

Jakub Lepš je ženatý a má jednoho syna.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2016 ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Martin Půta
Martin Půta
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Ondřej Profant
Ondřej Profant
zobrazit profil Dana Balcarová
Dana Balcarová
zobrazit profil Josef Cogan
Josef Cogan
zobrazit profil Aleš Juchelka
Aleš Juchelka
zobrazit profil Václav Havel
Václav Havel
zobrazit profil Lukáš Kaucký
Lukáš Kaucký