Marek Raditsch

Marek Raditsch

Datum narození: 16. 8. 1975
Profese: mistr kuchař
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Hlavní šéfkuchař ve skupině pražských restaurací Kampa Group Marek Raditsch se stal hvězdou úspěšné kulinářské soutěže TV Nova MasterChef Česko. Seznámit se s ním diváci mohli i v pořadu ČT Vše o vaření, kde byl jedním z lektorů.

Skvostným kuchařským uměním Marek Raditsch okouzluje nejen diváky u obrazovek, ale především hosty restaurace jménem Hergetova Cihelna na vltavském nábřeží. A nejen tam, ale i v dalších exkluzivních podnicích, kde obsluhoval například Brada Pitta, Angelinu Jolie, norského krále Haralda a královnu Sonju, monackého prince Alberta a princeznu Caroline, manžele Clintonovy, Micka Jaggera při oslavě jeho šedesátin, Robbieho Williamse, Seana Conneryho či Bruce Willise.

MAREK RADITSCH - KUCHAŘSKÝ KAT SE OŽENIL

Srdcovou záležitostí Marka Raditsche je příprava jídel z ryb a mořských plodů. „Trocha propagace zdravého vaření ve spojitosti se zvýšením spotřeby ryb rozhodně stojí za to,“ uvedl v médiích. Působení před televizními kamerami vzal jako výzvu vyzkoušet něco jiného, ale taky se chtěl „podělit o znalosti a zkušenosti s diváky“, jelikož ne všichni si mohou dovolit zajít ochutnat jeho speciality do podniků, kde vaří a zároveň šéfuje.

K vaření se Marek Raditsch dostal díky rodičům, kteří jej občas brali do restaurací. Oblíbil si jejich atmosféru a rád pozoroval chod těchto podniků. Přestože nejedl jen doma, nejvíce mu chutnal vepřový mozeček od babičky. „Naprosto geniální záležitost. Mám s ním spojené všechny vzpomínky na babičku, měla v bytě v posledním patře ohromnou terasu, kde jsem jako malý jezdil na kole,“ zavzpomínal Marek Raditsch pro server vlasta.cz. Jak dále řekl, jídlo slouží nejenom k tomu, abychom neumřeli hlady, ale také „může přinést spoustu krásných zážitků s milými lidmi a pak příjemné vzpomínky“.

Kuchyň Marek Raditsch přirovnal k armádě - je tam daná hierarchie. „Když to přirovnám k hodinkám, musí všechna kolečka do sebe zapadat. Práce kuchaře je náročná a stres nebo vypjaté situace opravdu bývají její součástí,“ potvrdil, co ostatně mohou diváci sledovat např. v soutěži TV Nova MasterChef Česko, kde je Marek Raditsch porotcem spolu s dalšími elitními kuchaři Miroslavem Kalinou a Markem Fichtnerem.

Marek Raditsch svou úspěšnou kariéru zahájil v roce 1992, kdy získal třetí místo na olympiádě mladých kulinářů v Německu. Poté, co v roce 1993 ukončil studia hotelového managementu, získával odborné zkušenosti jako sous chef v mezinárodní restauraci Brasserie Mozart v Obecním domě. Poté povýšil na pozici šéfa kuchařů v restauraci Segafredo (italská kuchyně), v roce 1996 vedl kuchyni restaurace Barock (asijské pokrmy) a restaurace Pravda (mezinárodní kuchyně). Od roku 2000 je Marek Raditsch executive chef celé skupiny Kampa Group, jehož tým sestává z více než stovky kuchařů.

Mistr kuchař Marek Raditsch sesbíral bohaté mezinárodní zkušenosti při spolupráci s mnoha špičkovými talenty za zahraničí, mimo jiné v kodaňských restauracích Kong Hans Kaelder a Era Ora – obě mají jednu hvězdičku od Michelina – a v norských restauracích Feinschmecker (jedna hvězdička od Michelina) a Bagatelle, které Michelin přisoudil hvězdičky dvě.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Michal Klenecký
Michal Klenecký
zobrazit profil Adolf Hitler
Adolf Hitler
zobrazit profil Kristína Greppelová
Kristína Greppelová
zobrazit profil Karel Augusta
Karel Augusta
zobrazit profil Richard Kovalčík
Richard Kovalčík
zobrazit profil Nafissata Diallo
Nafissata Diallo
zobrazit profil Radim Schwab
Radim Schwab
zobrazit profil Lucie Dvořáková
Lucie Dvořáková