Cillian Murphy

Datum narození: 25. 5. 1976
Místo narození: Douglas, Spojené království
Výška: 175 cm
Profese: herec, hudebník
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Irský herec Cillian Murphy byl nominován na Zlatý globus za výkon v komedii Snídaně na Plutu a na Českého lva 2017 za ztvárnění ústřední postavy v dramatu Anthropoid.

Po střední škole začal Cillian Murphy studoval práva na University College Cork, z níž zběhl kvůli lásce k herectví. První velká role přišla roku 2001, kdy se na stříbrném plátně předvedl v dramatu Disco Pigs. Tehdy byl též zapáleným muzikantem. Hrál na kytaru v kapele Sons of Mr. Greengenes, která se inspirovala stylem Franka Zappy.

O CILLIANU MURPHYM ČTĚTE ZDE>>

Cillian Murphy se proslavil hlavní rolí ve filmu Snídaně na Plutu (2005), za níž byl nominován na Zlatý globus 2006 v kategorii Nejlepší herec - komedie nebo muzikál. Zásadní postavu, protivníka hlavního hrdiny, ztvárnil ve snímku Batman začíná (2005). Zahrál si v thrilleru Počátek (2010) po boku Leonarda DiCapria či v dramatu Červená světla (2012) s Robertem De Nirem a Sigourney Weaver.

Ústřední postavu mafiána Cillian Murphy zpodobnil v gangsterské sáze zasazené do 20. let 20. století, seriálu Gangy z Birminghamu. Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli v dramatu režiséra Seana Ellise Anthropoid (2016) získal nominaci na Českého lva 2017. Snímek, v němž si zahráli mj. Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jan Budař, Ondřej Malý, Martin Hofmann či Roman Zach, vychází ze skutečného příběhu vojenské operace za 2. světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha.

Vegetarián Cillian Murphy se roku 2004 oženil s výtvarnicí Yvonne McGuinnessovou. Mají spolu dva syny, které pojmenovali Malachy Murphy (narozen 2005) a Aran Murphy (2007).

 

Články o celebritě

Geislerová si po oscarovém polibku přihřívá polívčičku: I já líbala Murphyho! Geislerová si po oscarovém polibku přihřívá polívčičku: I já líbala Murphyho! Česká herečka Anna Geislerová (47) přiznala, že její „lví“ rty se dotkly těch „oscarových“. Konkrétn... číst článek
Oscarové »TOP momenty«: Nahý Cena i prasklé šaty! A kdo odhalil těhotenství? Oscarové »TOP momenty«: Nahý Cena i prasklé šaty! A kdo odhalil těhotenství? Celý 96. ročník předávání pozlacených sošek se nesl v duchu slavnostních momentů i pořádných trapasů... číst článek
Předávání Oscarů: Barbie převálcoval Oppenheimer! Kdo všechno si odnesl sošku? Předávání Oscarů: Barbie převálcoval Oppenheimer! Kdo všechno si odnesl sošku? Letošní předávání Oscarů jednoznačně ovládl snímek Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (53). Po... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Hedy Lamarr
Hedy Lamarr
zobrazit profil Vojtěch Machuta
Vojtěch Machuta
zobrazit profil Lída Němečková
Lída Němečková
zobrazit profil Karen Gillan
Karen Gillan
zobrazit profil Michal Dlouhý
Michal Dlouhý
zobrazit profil Keira  Knightley
Keira Knightley
zobrazit profil Ivana Korolová
Ivana Korolová