Jamie Dornan

Datum narození: 1. 5. 1982
Místo narození: Belfast, Spojené království
Výška: 180 cm
Profese: herec, model, hudebník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jamie Dornan se proslavil nejen jako model světově známých značek, ale především díky roli dominantního Christiana Graye ve filmu 50 odstínů šedi.

Brit Jamie Dornan, který vyrůstal v Severním Irsku, neměl zrovna jednoduché mládí. V 16 letech mu zemřela matka a dále ho vychovával pouze otec, jenž byl v Irsku považován za jednoho z nejlepších porodníků.

JAMIE DORNAN VE VARECH

Studoval střední školu Methodist College v Belfastu, kde hrál rugby a účastnil se dramatického kroužku. Na této škole se Jamie Dornan skamarádil se spožákem Davidem Alexandrem, s nímž později založil hudební skupinu Sons of Jim, která se ale v roce 2008 rozpadla.

Po střední škole začal Jamie Dornan studovat na Teesside University, kterou ale nedokončil, protože se začal plně věnovat modelingu. V něm se proslavil především díky kampaním pro světově známé značky, jako jsou např. Aquascutum, Armani nebo Calvin Klein, kde se objevil vedle top modelky Kate Moss. Nejvíce ale jeho tvář proslula díky kampani pro pánský parfém značky Dior Homme.

Hereckou kariéru Jamie Dornan odstartoval v roce 2006 rolí ve filmu Marie Antoinette. Dále jsme ho mohli vidět ve snímcích Beond the rave nebo Shadows in the Sun. Zahrál si také v seriálu Once upon a time, který vysílá stanice ABC.

Roku 2013 Jamie Dornan ztvárnil postavu Paula Spectora v kriminálním seriálu The Fall, kde hrál psyhopatického sériového vraha, který zabíjí ženy pro své sexuální uspokojení.

V říjnu stejného roku byl obsazen do role Christiana Graye, amerického milionáře, který se vyžívá v sadomasochistických praktikách ve filmu 50 odstínů šedi. Snímek byl natočen podle knižní předlohy, trilogie, která se stala světovým bestsellerem. Kvůli této roli musel Jamie Dornan navštěvovat BDSM night club, kde pozoroval tyto sexuální praktiky.

Premiéra tohoto filmu byla v České republice 12. února 2015 a zajistila Jamiemu Dornanovi obrovskou slávu. Přesto se nechal slyšet, že se svou filmovou partnerkou Dakotou Johnson, která ztvárnila roli Anastasie Steel, se nasnášejí a dále s ní hrát nechce. Roli v tom prý také sehrála jeho manželka Ameli Werner.

Za vedlejší roli v britsko-česko-francouzském válečném dramatu režiséra Seana Ellise Anthropoid (2016) Jamie Dornan získal nominaci na Českého lva 2017. Historický film vychází ze skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha

V roce 2020 byl Jamie Dornan, celým jménem James Peter Maxwell Dornan, deníkem The Irish Times označen za jednoho z nejlepších irských filmových herců.

Je držitelem dvou irských filmových a televizních cen. Jamie Dornan získal nominaci na televizní cenu BAFTA a na Zlatý glóbus za vedlejší roli v dramatu Belfast (2021).

Jednu z ústředních postav, hlavního agenta Parkera elitní jednotky MI6, Jamie Dornan ztvárnil v thrilleru Rachel Stoneová: Sázka na Srdce (Heart of Stone). Snímek společnosti Netflix, který režíroval Tom Harper, měl premiéru v srpnu 2023.

V témže roce se Jamie Dornan objevil v krimi dramatu Přízraky v Benátkách a po boku Pierce Brosnana dostal roli v irském akčňáku H-Block.

O JAMIEM DORNANOVI ČTĚTE ZDE>>

Kolegyni Ameli Werner si Jamie Dornan vzal roku 2013. Mají spolu dceru Albertu.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Martin Myšička
Martin Myšička
zobrazit profil Vladimír  Černohorský
Vladimír Černohorský
zobrazit profil Peter Krause
Peter Krause
zobrazit profil Florence Hunt
Florence Hunt
zobrazit profil Mark Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil Jozef Kroner
Jozef Kroner
zobrazit profil Renata Olárová
Renata Olárová
zobrazit profil Becki Newton
Becki Newton