Lubomír Kostelka

Datum narození: 31. 3. 1927
Datum úmrtí: 28. 11. 2018
Místo narození: Přerov
Profese: herec
Znamení: Beran

Životopis

Herec Lubomír Kostelka se jak na televizní obrazovce, tak na filmovém plátně objevil v desítkách vedlejších a epizodních rolí. V České televizi uváděl dětský pořad Kouzelná školka.

Po studiích na JAMU Lubomír Kostelka krátce působil v Divadle v Českém Těšíně, odkud byl vyhozen po ohromné pijatice. Posléze hrál v Divadle bratří Mrštíků v Brně, u Jana Wericha v Divadle ABC, v pražské Laterně magice či v Hudebním divadle v Karlíně. Kromě Jana Wericha se Lubomír Kostelka přátelil s hereckými esy, jimiž byly Jaroslav Marvan a Vladimír Menšík. S ním se potkal na strojní průmyslovce; právě on ho přesvědčil, aby se stal hercem.

LUBOMÍR KOSTELKA - PROČ DAL KOŠEM TROŠKOVI

Na filmovém plátně Lubomír Kostelka debutoval roku 1957, a to v krátkometrážní komedii Konec jasnovidce, kde se objevil po boku herců jako Miloš Kopecký, Jiřina Bohdalová, Josef Kemr, František Filipovský, Vladimír Menšík či Miroslav Horníček, a v psychologickém dramatu Škola otců. V něm se potkal s Rudolfem Hrušínským či Stellou Zázvorkovou.

V českém filmu a televizi ztvárnil desítky vedlejších a menších rolí. Ústřední postavy, Lemuela Gullivera, se Lubomír Kostelka dočkal ve filmovém podobenství Případ pro začínajícího kata (1969), které režisér Pavel Juráček natočil podle předlohy Jonathana Swifta. Snímek byl ale bolševickými cenzory označen za kontroverzní a skončil na dvacet let v trezoru.

O LUBOMÍRU KOSTELKOVI ČTĚTE ZDE>>

Prostor dostal i po Sametové revoluci 1989. Výraznou úlohu dědy Jeřábka Lubomír Kostelka dostal v rodinném seriálu Ranč U zelené sedmy (1998). Jednu z hlavních rolí si zahrál v televizním snímku Čerte, tady straší! (1998). V roce 1999 vzal v České televizi práci, která ho zaměstnávala dalších třináct let - jednalo se o úlohu dědy Lubinu v dětském pořadu Kouzelná školka. Naposledy si zahrál dědka Frantu v komediích Zdeňka Trošky Babovřesky (2013) a Babovřesky 2 (2014).

Lubomír Kostelka, o němž ČT roku 2009 natočila dokument z cyklu Neobyčejné životy, byl dvakrát ženatý. V druhém manželství se mu narodil syn Martin, který vystudoval medicínu.

Herec a dabér Lubomír kostelka zemřel 28. listopadu 2018. Bylo mu 91 let.

 

Články o celebritě

Tajný deník Květy Fialové (†88): Tajemství o Zázvorkové (†83) a Menšíkovi (†58)! Tajný deník Květy Fialové (†88): Tajemství o Zázvorkové (†83) a Menšíkovi (†58)! 1. září by oslavila devadesáté narozeniny. Těch se sice bohužel Květa Fialová (†88) nedožila, na poč... číst článek
Pohřeb Lubomíra Kostelky (†91): Všichni se na něj vykašlali! Pohřeb Lubomíra Kostelky (†91): Všichni se na něj vykašlali! Poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou (†91), alias dědou Lubinem z Kouzelné školky, proběhlo o v... číst článek
Poslední rozloučení s dědou Lubinem: Kostelka (†91) měl krásný církevní obřad! Poslední rozloučení s dědou Lubinem: Kostelka (†91) měl krásný církevní obřad! V Kamberku se dnes konalo poslední rozloučení s Lubomírem Kostelkou. Oblíbenému herci se 28. listopa... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jaroslav Satoranský
Jaroslav Satoranský
zobrazit profil Miroslava Součková
Miroslava Součková
zobrazit profil Stephen Lang
Stephen Lang
zobrazit profil Lucie Pernetová
Lucie Pernetová
zobrazit profil Charlize Theron
Charlize Theron
zobrazit profil Yvonne Strahovski
Yvonne Strahovski
zobrazit profil Helena Dvořáková
Helena Dvořáková