Theodor Pištěk

Theodor Pištěk

Datum narození: 25. 10. 1932
Místo narození: Praha
Profese: malíř, kostýmní výtvarník, scénograf, architekt
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Malíř, kostýmní výtvarník a scénograf Theodor Pištěk býval i automobilový závodník. Světově proslul svými filmovými kostýmy a dekoracemi. Za Amadea Miloše Formana získal Oscara.

Theodor Pištěk, syn herců Theodora Pištěka a Marie Ženíškové, výtvarný talent i lásku k automobilům zdědil po prapředcích. Jeho pradědečkem byl malíř František Ženíšek. Dědeček Julius Ženíšek založil a spoluvlastnil firmu Ford Motor Company pro Rakousko-Uhersko. Vinou společníka firma zkrachovala a rodina byla nucena rozprodat cennou sbírku obrazů po Františku Ženíškovi.

Po čtvrtém ročníku gymnázia Theodor Pištěk přestoupil na Vyšší školu uměleckého průmyslu v Praze. Roku 1952 byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze. Tlaku komunistického režimu čelil nejrůznějšími mimoškolními recesistickými aktivitami.

Již v 16 letech se Theodor Pištěk naučil řídit auto a v 18 začal závodit. V letech 1972 až 1973 byl dokonce nominován do Československého reprezentačního družstva v automobilových závodech na okruzích.

S filmem začal koketovat roku 1959, kdy jako tvůrce kostýmů a scény spolupracoval s Františkem Vláčilem na filmu Holubice. Již jako světově proslulý mistr v oboru Theodor Pistěk získal Oscara za kostýmy k filmu Amadeus (1984) režiséra Miloše Formana. Za následující snímek Valmont (1989) obdržel cenu César a nominaci na Oscara. Roku 2003 mu byl udělen Český lev za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu a deset let nato Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

THEODOR PIŠTĚK A TVORBA PRO DĚTI

Vedle práce pro film, kde Theodor Pištěk dosáhl nejvyšších poct, je vysoce ceněn také jako architekt a malíř. Jeho obrazový cyklus obdržel zvláštní uznání poroty na mezinárodním festivalu malby v Cagnes-sur-Mer ve Francii v roce 1977. Obraz Na návštěvě u Harrachů (1979) se roku 2013 prodal v aukci za 3 240 000 korun, malba Racek letící do snu (1984) byla roku 2016 vydražena za 2 900 000 Kč. Jeho tvorba je stále opakovaně vystavována jak u nás, tak v zahraničí.

O THEODORU PIŠTĚKOVI ČTĚTE ZDE>>

Od roku 1990 byl Theodor Pištěk předsedou výtvarné rady Pražského hradu a navrhl uniformy Hradní stráže. Spolu s exprezidentem Václavem Havlem a Jiřím Kolářem byl iniciátorem a zakladatelem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky.

S asistentkou filmové režie Věrou Filipovou, s níž měl syny Jana (narozen 1961) a Martin (1967), se Theodor Pištěk oženil roku 1958.

 

Další Umělci

zobrazit profil Adrijana Trpkovič
Adrijana Trpkovič
zobrazit profil Lenka Bílková
Lenka Bílková
zobrazit profil Zdenka Kratochvílová
Zdenka Kratochvílová
zobrazit profil Helena Štáchová
Helena Štáchová
zobrazit profil Alice Stodůlková
Alice Stodůlková
zobrazit profil Dagmar Pecková
Dagmar Pecková
zobrazit profil Milan Knížák
Milan Knížák
zobrazit profil Jef Kratochvil
Jef Kratochvil