Jaroslav Borka

Jaroslav Borka

Datum narození: 18. 10. 1952
Místo narození: Mariánské Lázně
Profese: politik KSČM, pedagog
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Politik Jaroslav Borka, jehož si KSČM vybrala jako svého lídra v Karlovarském kraji do voleb 2017, byl Sněmovnou vydán ke stíhání v kauze kolem machinací s dotacemi.

Po absolvování Střední všeobecně vzdělávací školy v Mariánských Lázních Jaroslav Borka vystudoval ruský jazyk a tělesnou výchovu na Pedagogické fakultě v Plzni. V rámci studia byl na půlroční studijní stáži ve Volgogradu v tehdejším SSSR. Poté učil na ZŠ v Teplé.

JAROSLAV BORKA - SPRAVEDLNOST VE SNĚMOVNĚ?

Pět let do Sametové revoluce komunista Jaroslav Borka pracoval v organizacích KSČ. Roku 1993 získal živnostenský list a začal podnikat, od roku 1995 se uvádí jako společník ve firmě VNB trade. Figuroval též ve statutárních orgánech Karlovarské teplárenské či Karlovarské krajské nemocnice.

K politice Jaroslav Borka přičichl jako asistent poslance, jímž se stal roku 1996. Jen dva roky nato byl za KSČM zvolen do Zastupitelstva města Karlovy Vary a mandát opakovaně obhájil. Roku 2000 zasedl též v krajském zastupitelstvu. V letech 2008 až 2012 byl náměstkem hejtmana pro oblast majetkoprávní a vnitřních věcí a v listopadu 2012 se stal 1. náměstkem pro ekonomiku.

Funkci náměstka Jaroslav Borka opustil, jelikož se ve volbách 2013 probojoval do Sněmovny. Získal 1 824 preferenčních hlasů a přeskočil tak i tamního lídra Pavla Hojdu. Opakovaně neúspěšně kandidoval do Senátu, a to v obvodu č. 1 - Karlovy Vary. V parlamentních volbách 2017 se stal lídrem KSČM v Karlovarském kraji.

O JAROSLAVU BORKOVI ČTĚTE ZDE>>

V červnu 2017 byl Jaroslav Borka společně s poslancem Josefem Novotným (za ČSSD) Sněmovnou vydán ke stíhání v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad, v němž policie sdělila obvinění několika vysokým úředníkům a podnikatelům. Oba poslanci jsou podezřelí mj. z poškození finančních zájmů EU a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Jaroslav Borka je ženatý. S manželkou Věrou, která pracuje v květinářství jako floristka, má syna Ivana a dceru Veroniku.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE>>

 



 

Další Politici

zobrazit profil Hana Aulická Jírovcová
Hana Aulická Jírovcová
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Jiří Snížek
Jiří Snížek
zobrazit profil Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Václav Votava
Václav Votava
zobrazit profil Marek Lahoda
Marek Lahoda
zobrazit profil Marek Novák
Marek Novák