Dana Syslová

Datum narození: 11. 11. 1945
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Dana Syslová za svou kariéru ztvárnila desítky rolí. Na TV se zabydlela v seriálech, a to mj. v Ulici. Za výkony v dabingu obdržela dvě Ceny Františka Filipovského.

Po absolvování DAMU Dana Syslová působila bezmála tři desetiletí v Městských divadlech pražských. Pak hrála v řadě divadel, mj. v Divadle na Jezerce, Divadle na Vinohradech, Divadle v Řeznické, Divadle Viola, v Divadle U Hasičů, Divadelní společnosti Háta, aby se roku 2017 opět vrátila na prkna Městských divadel pražských.

DANA SYSLOVÁ - JEJÍ OTEC BEZE STOPY ZMIZEL

První televizní roli Dana Syslová dostala ještě jako studentka DAMU od režiséra Antonína Moskalyka v inscenaci Metelice (1963). Ústřední postavy ve filmu se dočkala v romantickém dramatu Nevěsta k zulíbání (1980) po boku Milana Kňažka.

Objevila se v desítkách filmových i televizních rolí. Vytvořila řadu nezapomenutelných postav maminek, např. v rodinné veselohře Bota jménem Melichar (1983), či babiček, jako v komedii Špunti na vodě (2017). Zde jejího muže ztvárnil Arnošt Goldflam a syny obdařené neposednými potomky Hynek Čermák a Jiří Langmajer.

Zahrála si v bezmála třech desítkách seriálů. Výraznější role Dana Syslová dostala v Ordinaci v růžové zahradě a v Ulici TV Nova. Svéráznou Evelínu, matku doktora Šebka, jehož hrál Roman Zach, ztvárnila v Ordinaci, kde jejího partnera zpodobnil Pavel Nový. Po boku bručouna Peška alias Rudolfa Hrušínského v roli Amálky krotila jeho nezvedenou vnučku v podání Šárky Vaculíkové.

O DANĚ SYSLOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Dana Syslová dostala cenu za celoživotní mistrovství v dabingu

Hlasem Dany Syslové pravidelně promlouvají Susan Sarandon či Helen Mirren, občas též Diane Keaton, Meryl Streep nebo Liz Taylor. Za dabování postavy inspektorky v podání Jane Tennison v seriálu Hlavní podezřelý získala Cenu Františka Filipovského 2006. Roku 2014 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Dana Syslová se roku 1969 provdala za o 19 let staršího herce Vlastimila Haška (†64), s ním měla syny Jiřího (†25) a Daniela. Manžel měl problémy se srdcem a na infarkt jí v náručí zemřel v dubnu 1992. Stejný rok se oběsil jejich syn Jiří, který neunesl smrt otce. Dana Syslová se též potýkala s rakovinou.

 

Články o celebritě

Ivan Trojan uvedl v Karlových Varech film Karamazovi: Hlediště plné hvězd! Ivan Trojan uvedl v Karlových Varech film Karamazovi: Hlediště plné hvězd! Herec Ivan Trojan, který v sobotu převezme na slavnostním zakončení Mezinárodního filmového festival... číst článek
Engelová, Tomešová i Konvičková měly narozeniny: Víkend plný oslav! Engelová, Tomešová i Konvičková měly narozeniny: Víkend plný oslav! Osmdesátiny oslavila s týdenním zpožděním režisérka Lída Engelová, půlkulatiny zpěvák Jiří Korn, zpě... číst článek
Syslové spadla brada z daru od Cibulky: Odvezli mě na letiště a… Syslové spadla brada z daru od Cibulky: Odvezli mě na letiště a… Dana Syslová (78) vždycky milovala adrenalin. Její kamarád Aleš Cibulka (46) jí proto k 65. narozeni... číst článek

Další Herci

zobrazit profil David Matásek
David Matásek
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Tony Shalhoub
Tony Shalhoub
zobrazit profil Philippine Leroy-Beaulieu
Philippine Leroy-Beaulieu
zobrazit profil Henrieta Hornáčková herečka
Henrieta Hornáčková herečka
zobrazit profil Jiří Dlouhý
Jiří Dlouhý
zobrazit profil Jessica Chastain
Jessica Chastain
zobrazit profil Josef Carda
Josef Carda