Dana Syslová

Datum narození: 11. 11. 1945
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Dana Syslová za svou kariéru ztvárnila desítky rolí. Na TV se zabydlela v seriálech, a to mj. v Ulici. Za výkony v dabingu obdržela dvě Ceny Františka Filipovského.

Po absolvování DAMU Dana Syslová působila bezmála tři desetiletí v Městských divadlech pražských. Pak hrála v řadě divadel, mj. v Divadle na Jezerce, Divadle na Vinohradech, Divadle v Řeznické, Divadle Viola, v Divadle U Hasičů, Divadelní společnosti Háta, aby se roku 2017 opět vrátila na prkna Městských divadel pražských.

DANA SYSLOVÁ - JEJÍ OTEC BEZE STOPY ZMIZEL

První televizní roli Dana Syslová dostala ještě jako studentka DAMU od režiséra Antonína Moskalyka v inscenaci Metelice (1963). Ústřední postavy ve filmu se dočkala v romantickém dramatu Nevěsta k zulíbání (1980) po boku Milana Kňažka.

Objevila se v desítkách filmových i televizních rolí. Vytvořila řadu nezapomenutelných postav maminek, např. v rodinné veselohře Bota jménem Melichar (1983), či babiček, jako v komedii Špunti na vodě (2017). Zde jejího muže ztvárnil Arnošt Goldflam a syny obdařené neposednými potomky Hynek Čermák a Jiří Langmajer.

Zahrála si v bezmála třech desítkách seriálů. Výraznější role Dana Syslová dostala v Ordinaci v růžové zahradě a v Ulici TV Nova. Svéráznou Evelínu, matku doktora Šebka, jehož hrál Roman Zach, ztvárnila v Ordinaci, kde jejího partnera zpodobnil Pavel Nový. Po boku bručouna Peška alias Rudolfa Hrušínského v roli Amálky krotila jeho nezvedenou vnučku v podání Šárky Vaculíkové.

O DANĚ SYSLOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Dana Syslová dostala cenu za celoživotní mistrovství v dabingu

Hlasem Dany Syslové pravidelně promlouvají Susan Sarandon či Helen Mirren, občas též Diane Keaton, Meryl Streep nebo Liz Taylor. Za dabování postavy inspektorky v podání Jane Tennison v seriálu Hlavní podezřelý získala Cenu Františka Filipovského 2006. Roku 2014 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Dana Syslová se roku 1969 provdala za o 19 let staršího herce Vlastimila Haška (†64), s ním měla syny Jiřího (†25) a Daniela. Manžel měl problémy se srdcem a na infarkt jí v náručí zemřel v dubnu 1992. Stejný rok se oběsil jejich syn Jiří, který neunesl smrt otce. Dana Syslová se též potýkala s rakovinou.

 

Články o celebritě

Dana Syslová (76): Zůstala jsem sama se svou bolestí...  Dana Syslová (76): Zůstala jsem sama se svou bolestí... Nelituje se a kráčí dál se vztyčenou hlavou. Dana Syslová, která v listopadu oslaví svoje 77. naroze... číst článek
Dana Syslová (76) - Před 30 lety přišla o manžela, dodnes ji přepadá smutek Dana Syslová (76) - Před 30 lety přišla o manžela, dodnes ji přepadá smutek Nelituje se a kráčí dál se vztyčenou hlavou. Dana Syslová, která v listopadu oslaví svoje 77. naroze... číst článek
Herecký bard Karel Heřmánek: ZŘEKL SE BALÍKU PENĚZ! Herecký bard Karel Heřmánek: ZŘEKL SE BALÍKU PENĚZ! Dostal lukrativní nabídku zahrát si ve 40dílném seriálu, avšak Karel Heřmánek (74) ji striktně odmít... číst článek

Další Herci

zobrazit profil David Tennant
David Tennant
zobrazit profil Alexandr Postler mladší
Alexandr Postler mladší
zobrazit profil Casey Affleck
Casey Affleck
zobrazit profil Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková
zobrazit profil Jana McKinnon
Jana McKinnon
zobrazit profil Pavla Tomicová
Pavla Tomicová
zobrazit profil Peter Krause
Peter Krause