Jiří Wohanka

Datum narození: 14. 7. 1946
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec Jiří Wohanka, stálice Divadla v Dlouhé, ve filmu, v televizních inscenacích i v seriálech ztvárnil desítky nejrůznějších rolí – od romantických postav, přes charakterní až po komediální.

Na pražské DAMU byl Jiří Wohanka dva roky žákem Rudolfa Hrušínského. Po absolutoriu nastoupil do Divadla Jaroslava Průchy na Kladně, kde strávil devatenáct let, během nichž odehrál pětaosmdesát rolí. Z Kladna pak přešel do pražského divadla Labyrint. Roku 1996 se stal členem právě vzniklého Divadla v Dlouhé.

JIŘÍ WOHANKA - PŘEŽIL PÁD LETADALA

Herecký rejstřík Jiřího Wohanky má velké rozpětí, od romantických hrdinů, přes role charakterní až k postavám komediálním. Na Kladně byly velmi populární inscenace her Osvobozeného divadla, v nichž s Otakarem Brouskem ml. vytvořil dvojici hlavních komiků, zazářil jako excentrický don Basilio v Lazebníkovi sevillském a stal se neodolatelným mrtvým králem Verencem v Soudných sestrách.

Natočil na padesát televizních inscenací, hrál zhruba ve stejném počtu českých filmů, objevil se v menších rolích také v německých a anglických filmech. Na stříbrném plátně Jiří Wohanka debutoval ještě jako student, a to replikou: „Co je vole?... Přece na půdě, vole!“ v muzikálu Starci na chmelu (1964) s Vladimírem Pucholtem v hlavní roli.

První větší filmovou roli Jakuba Míly dostal v Babičce (1971), již ztvárnila Jarmila Kurandová. Jiří Wohanka si převážně epizodní role zahrál ve více než třech desítkách seriálů. Jeho tvář mohli diváci vidět v Četnických humoreskách, Hospodě, ve Vyprávěj, v Letišti, Ordinaci v růžové zahradě a v mnoha krimi sériích.

Jiřího Wohanka je velmi sportovně založený. Kromě jiného si zamiloval létání na ultralehkých strojích, motorových rogalech a na větroních. Bydlí na samotě v lese, v domě, který sám postavil.

 

Další Herci

zobrazit profil Thomasin McKenzie
Thomasin McKenzie
zobrazit profil Václav Kopta
Václav Kopta
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Rosamund Pike
Rosamund Pike
zobrazit profil Iva Hüttnerová
Iva Hüttnerová
zobrazit profil Pavla Gajdošíková
Pavla Gajdošíková
zobrazit profil Kateřina Lojdová
Kateřina Lojdová
zobrazit profil Sienna Miller
Sienna Miller