Karel Hábl

Karel Hábl

Datum narození: 6. 7. 1936
Místo narození: Pelhřimov
Profese: herec, muzikálový zpěvák
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec Karel Hábl, jehož hlas zněl čtyři desetiletí na scéně Hudebního divadla v Karlíně, ztvárnil desítky drobných a epizodních rolí ve filmech, televizních inscenacích i seriálech.

Po DAMU Karel Hábl začínal v Městském divadle v Pardubicích, poté působil mj. v Kolíně, v divadelním studiu Maringotka, kde se potkal s hereckým kolegou a kamarádem Petrem Pelzerem, v Hudebním divadle v Karlíně, v němž zakotvil na neuvěřitelných čtyřicet let. Hrál též v Divadle Radka Brzobohatého.

Před kamerou, kde se začal objevovat v 60. letech 20. století, Karel Hábl ztvárnil především malé a epizodní role. Na svém kontě má víc než stovku precizně ztvárněných postav. Jednu z vedlejších zpodobnil v dobrodružném snímku Sagarmatha (1988), v romantickém příběhu Poutníci (2016) či v komediích Mezi námi přáteli (2006) a Rekvalifikace (2011).

Karel Hábl si zahrál i v řadě seriálů: muže z budoucnosti v Návštěvnících, příslušníka VB v Kamrádech Dobré vody, generála Heliodora Píku v Gottwaldovi, profesora v krimi sérii Ach, ty vraždy! nebo číšníka v Kapitánu Exnerovi.

O jeho ročníku z DAMU, kam chodila Iva Janžurová nebo Marie Drahokoupilová, natočil režisér Viktor Polesný dokument Po čtyřiceti letech (2003).

 

Další Herci

zobrazit profil Liliana Malkina
Liliana Malkina
zobrazit profil Yvetta Blanarovičová
Yvetta Blanarovičová
zobrazit profil Věra Křesadlová
Věra Křesadlová
zobrazit profil Svatopluk Skopal
Svatopluk Skopal
zobrazit profil Kingsley Ben-Adir
Kingsley Ben-Adir
zobrazit profil Joel David Moore
Joel David Moore