Jakub Smolík

Datum narození: 18. 9. 1959
Místo narození: Domažlice
Profese: zpěvák
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jakub Smolík, který se proslavil hitem Až se ti jednou bude zdát, vydal na tři desítky alb a spolupracoval s hvězdami českého showbyznysu.

Svou první skupinu Travaléři Jakub Smolík, vlastním jménem Jaroslav Smolík, založil roku 1975 se spolužákem Lubošem Trnkou. Další byl taneční a dechový orchestr Horizont. Při studiu na konzervatoři Jaroslava Ježka působil v rockových kapelách Rockyt a Kroket. V roce 1986 započal spolupráci s Lucií Bílou a skupinou Maximum Petra Hanniga.

JAKUB SMOLÍK NA VOZÍKU 

Jméno Jakub Smolíkovi vymyslel Hannig

Právě kooperace s producentem Petrem Hannigem, který mu vymyslel umělecké jméno Jakub, byla pro jeho kariéru klíčová. V té době totiž Jakub Smolík nazpíval svůj první velký hit Až se ti jednou bude zdát.

Následovala spolupráce se zpěvačkami Martou Stravovou a Martinou Formanovou. Také začal vystupovat s Lukášem Vaculíkem, Miroslavem Moravcem a Dagmar Veškrnovou. Krátce před Sametovou revolucí Jakub Smolík absolvoval turné šedesáti koncertů po tehdejším Sovětském svazu.

Jakub Smolík dostal zlatou desku

Po albu Až se ti jednou bude zdát (1992) hned téhož roku vyšlo CD Největší hity country zpívá Jakub Smolík, pak následovaly desky Největší hity country 2 a Vánoční country písničky (obě 1993). Úspěšné bylo i turné, které Jakub Smolík absolvoval s Jiřím Zmožkem a Radoslavem Brzobohatým.

Kromě jiných zpěváků Jakub Smolík spolupracoval s Michalem Davidem, později s Petrem Jandou a Alešem Brichtou. A jeho sláva stále stoupala. V roce 2003 dokázal koncert v pražském Branickém divadle vyprodat hned dvakrát za jeden den. Na koncertě v Lucerně v listopadu 2005 mu jako hosté zpívali Lenka Filipová, Wabi Daněk, Bohouš Josef, Martin Maxa či Josef Vojtek a za album Chci ti říct převzal zlatou desku.

Smolík zabodoval v Českém slavíkovi

Kromě ní má Jakub Smolík, který vydal na tři desítky alb, na svém kontě cenu diváků v soutěži amatérských umělců Zpěvák Polabí (1978) a cenu za nejúspěšnější píseň roku - Duhová deska (1987). V Českém slavíkovi 2003 zabodoval jako skokan roku.

O JAKUBU SMOLÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jakub Smolík se roku 2013 oženil se svou dlouholetou přítelkyní Petrou, s níž má nějakou dobu utajovaného syna Jakuba a mladší dceru Petru (*2006). V dřívějším vztahu měl ještě dceru Nikolu (*1992).

 

Články o celebritě

Jakub Smolík o zesnulém tatínkovi: Poslední přání jsem mu po poradě s maminkou splnil Jakub Smolík o zesnulém tatínkovi: Poslední přání jsem mu po poradě s maminkou splnil Červen je pro Jakuba Smolíka (63) radostným měsícem, jelikož během něj slaví výročí svatby s manželk... číst článek
Štefan Margita (66) náhle onemocněl: Ruší naplánované koncerty! Štefan Margita (66) náhle onemocněl: Ruší naplánované koncerty! Operní pěvec Štefan Margita (66) zápolí s nepříjemnou nemocí. I on doplatil na příšerná vedra, která... číst článek
Utrpení v pekle! Margita kvůli těžké nemoci ruší vystoupení Utrpení v pekle! Margita kvůli těžké nemoci ruší vystoupení „Beru léky a v tom vedru piju čaj. Hlásí, že bude i 42 stupňů. Ani do supermarketu nelze dojít, tam ... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Ruda z Ostravy (Michal Kavalčík)
Ruda z Ostravy (Michal Kavalčík)
zobrazit profil Věra Bílá
Věra Bílá
zobrazit profil Olga Lounová
Olga Lounová
zobrazit profil Iva Bittová
Iva Bittová
zobrazit profil Markéta Irglová
Markéta Irglová
zobrazit profil Paul McCartney
Paul McCartney
zobrazit profil Josef Vojtek
Josef Vojtek