Jiří Hromada

Datum narození: 14. 6. 1958
Místo narození: Chomutov
Profese: herec, dabér, gay aktivista, politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Herec Jiří Hromada, který proslul zejména svým angažmá v gay a lesbickém hnutí, jehož byl několik let prezidentem, se stal jedním z neobsazovanějších českých dabérů.

Obor herectví na pražské DAMU Jiří Hromada studoval v ročníku mj. s Danou Batulkovou, Bohumilem Kleplem či Dušanem Sitkem. Po absolutoriu získal stálé angažmá v pražském Divadle E. F. Buriana, kde účinkoval deset sezón, a to do roku 1991. Od Sametové revoluce působil i ve vedení divadla.

JIŘÍ HROMADA ZHUBAL A ZAJÁSAL, ŽE SI NA NĚJ VIDÍ

Po uzavření Divadla E. F. Buriana Jiří Hromada, především vlivem svého angažmá v gay a lesbickém hnutí, jehož byl několik let prezidentem, omezil divadelní činnost na záskoky a věnoval se dabingu. Zařadil se mezi neobsazovanější české dabéry, namluvil na devět tisíc postav a komentářů. Roky spolupracoval s rozhlasem.

Před filmovou kamerou Jiří Hromada debutoval drobnou rolí v komedii Dneska přišel nový kluk (1981). Dále se objevil v celovečerních snímcích Copak je to za vojáka... (1987), Čekání na Patrika (1988) a Kluci z hor (2018).

V letech 1992 až 1997 byl Jiří Hromada šéfredaktorem kulturně společenského časopisu pro gay a lesbickou komunitu SOHO revue. Dále mj. šéfoval nakladatelství Orbis či měsíčníku Gayčko, působil jako poradce někdejších ministrů Džamily Stehlíkové a Michaela Kocába. V letech 2011 až 2017 zastával post prezidenta Herecké asociace.

Opakovaně, ale neúspěšně, se Jiří Hromada pokoušel vstoupit do politiky. Kandidoval ještě do někdejší Sněmovny národů Federálního shromáždění za Hnutí za občanskou svobodu, posléze do Senátu a pak i do Sněmovny jako bezpartijní za Stranu zelených.

O JIŘÍM HROMADOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2008 obdržel cenu portálu Colour Planet za mimořádný přínos pro LGBT minoritu. Roku 2009 se Jiří Hromada umístil v čele žebříčku (před druhým Janisem Sidovským a třetím Ferem Feničem) nejvlivnějších homosexuálů v oblasti českých médií, politiky, kultury a byznysu sestaveném Magazínem Colour Planet. Vydal paměti Prezident, nebo buzerant? (2014).

 

Články o celebritě

Zesnulý herec Jiří Hálek (†90): Poslední roky prožil v novém domově! Zesnulý herec Jiří Hálek (†90): Poslední roky prožil v novém domově! Poslední roky svého života byl zesnulý herec Jiří Hálek (†90) v péči pracovníků domova pro seniory v... číst článek
Smrt herce Zdeňka Dolanského (†68): Syn Jan se s ním loučil u lůžka Smrt herce Zdeňka Dolanského (†68): Syn Jan se s ním loučil u lůžka Otec Jana Dolanského (42) Zdeněk Dolanský (†68) v úterý zemřel a pomalu vychází najevo i okolnosti j... číst článek
Hromada luxusních dárků pro Janečka: Drahé moky, starožitnosti, fóry i lidová tvořivost! Hromada luxusních dárků pro Janečka: Drahé moky, starožitnosti, fóry i lidová tvořivost! Čím obdarovat člověka, který prakticky všechno má, nebo si může koupit? S tím si lámala hlavu řada o... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Alena Doláková
Alena Doláková
zobrazit profil Sharon Pink
Sharon Pink
zobrazit profil Bobby Cannavale
Bobby Cannavale
zobrazit profil Libuše Šafránková
Libuše Šafránková
zobrazit profil Kevin  Costner
Kevin Costner
zobrazit profil Miloš Vávra
Miloš Vávra
zobrazit profil Petr Buchta
Petr Buchta
zobrazit profil Marie Drahokoupilová
Marie Drahokoupilová