Hynek Kmoníček

Datum narození: 22. 10. 1962
Místo narození: Pardubice
Profese: velvyslanec ČR v USA
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Diplomat Hynek Kmoníček, který byl velvyslancem v Austrálii či ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, se roku 2017 stal ambasadorem ČR v USA.

Po Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích Hynek Kmoníček vystudoval ještě anglický a arabský jazyk na Univerzitě Karlově v Praze a absolvoval postgraduální studium moderní historie Blízkého východu, hebrejštiny a arabštiny na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

HYNEK KMONÍČEK - PRVNÍ ČECH U TRUMPA

Do roku 1991 Hynek Kmoníček působil jako koncertní hráč na klasickou kytaru a učil na lidové škole umění. Poté byl asistentem na univerzitě v Pardubicích. Roku 1995 začal pracovat na ministerstvu zahraničí, kde zastával řadu postů.

V letech 2001 a 2006 byl Hynek Kmoníček velvyslancem Česka při OSN v New Yorku a pak tři roky velvyslancem ČR v Indii, Bangladéši, Nepálu, na Maledivách a na Srí Lance. Poté si na rok vyzkoušel post náměstka ministra, z něhož byl pro členství v ČSSD odvolán tehdejším šéfem resortu Karlem Schwarzenbergem, který jej vyslal jako ambasadora do Austrálie.

Do funkce ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka jmenoval Miloš Zeman, a to v březnu 2013. Na konci roku 2015 jej česká vláda schválila jako velvyslance ČR v USA. Jeho diplomatická mise tam začala 24. dubna 2017, kdy předal pověřovací listiny americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Hynek Kmoníček přednášel na řadě univerzit a politických institutů v Česku i v zahraničí, např. na Hebrew University of Jerusalem či na Columbia University New York. Za svou činnost obdržel četná ocenění.

V zahraničních médiích se jméno Hynka Kmoníčka nejčastěji objevilo ve spojitosti s možnou pražskou schůzkou teroristy Muhammada Atty s iráckým diplomatem. Proslul též jako milovník etnické hudby, svou sbírkou pálivých omáček celého světa a coby vášnivým kuřákem vodních dýmek.

O HYNKU KMONÍČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Hynek Kmoníček byl několikrát ženatý. Jeho poslední ženou se stala uzbecká Tatarka Indira Gumarová.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Petr Koukal
Petr Koukal
zobrazit profil Lukáš Semerák
Lukáš Semerák
zobrazit profil Lenka Svobodová
Lenka Svobodová
zobrazit profil Michal Plocek
Michal Plocek
zobrazit profil Michal Navara
Michal Navara
zobrazit profil Josef Mlejnek
Josef Mlejnek
zobrazit profil Martin Fassati
Martin Fassati
zobrazit profil Dolly Bustter
Dolly Bustter