Petr Weigl

Petr Weigl

Datum narození: 16. 3. 1939
Datum úmrtí: 14. 7. 2018
Místo narození: Brno
Profese: režisér, scenárista, dramaturg
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Režisér a dramaturg Petr Weigl, držitel Ceny Thálie, byl znám především jako autor nekonvenčních hudebních a operních děl, třeba Radúz a Mahulena či Rusalka.

Vystudoval pražskou FAMU. Svou úspěšnou režijní a scenáristickou tvorbu Petr Weigl zahájil roku 1967 hudebními snímky Pas de quatre a Bolero. Proslul dramatem Radúz a Mahulena (1970) s Magdou Vášáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích.

PETR WEIGL BYL KAMARÁDEM HAVLOVÉ

Svým výjimečným dílem se Petr Weigl zařadil mezi nejvýznamnější a nejinspirativnější tvůrce hudebních filmů. Jmenujme např. snímky Romeo a Julie (1971), Rusalka (1977), Turn of the Screw (1982), Paví pírko (1987), Evžen Oněgin (1988), Salome (1990) či jeho poslední dílo Lady Macbeth (1992).

Kromě filmové tvorby Petr Weigl pracoval také na baletních a operních inscenacích v Národním divadle, v Národním divadle v Bratislavě, v Espace Pierre Cardin v Paříži, v Teatro Maestranza v Seville či Opeře v Mnichově. Velkým úspěch měla jeho inscenace Straussovy opery Salome v berlínské Deutsche Oper.

Kromě režie Petr Weigl působil jako dramaturg, a to v letech 1961 až 1976 v Československé televizi, poté v Baletu Národního divadla. Stal se prvním dramaturgem Baletu ND a v roce 1989 byl souborem Baletu ND jmenován jeho čestným šéfem.

Petr Weigl se stal držitelem řady mezinárodních ocenění, mj. Prix Italia za film Bludiště moci (1969) a za adaptaci baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. Dvakrát byl finalistou Emmy Award v USA (1983 za Turn of the Screw a 1986 za Noc z olova).

V roce 2008 Petr Weigl dostal od Českého filmového a televizního svazu FITES cenu Vladislava Vančury za celoživotní rozvoj hudebně dramatických forem v televizi a ve filmu. A osm let nato byl ověnčen zvláštní cenou Kolegia Cen Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

O PETRU WEIGLOVI ČTĚTE ZDE>>

Režisér, scenárista a dramaturg Petr Weigl zemřel 14. července 2018. Bylo mu 79 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček
zobrazit profil Jaroslav Sauer
Jaroslav Sauer
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Jan Kačena
Jan Kačena