Miloš Fikejz

Miloš Fikejz

Datum narození: 11. 10. 1959
Datum úmrtí: 15. 1. 2019
Místo narození: Vysoké Mýto
Profese: filmový publicista, encyklopedista, fotograf
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Filmový publicista a fotograf Miloš Fikejz se kromě řady encyklopedií herců proslavil coby portrétista hollywoodské star Leonarda DiCapria.

Po absolvování gymnázia a knihovnické nástavby v Praze Miloš Fikejz od roku 1981 působil jako odborný pracovník v knihovně Národního filmového archivu (dříve Československého filmového ústavu) v Praze.

Od poloviny 80. let 20. století Miloš Fikejz publikoval články ve filmových periodikách (Film a doba, Záběr, Kino, nebo Filmový přehled). Dal dohromady biografický slovník Filmoví herci současnosti: 640 profilů zahraničních herců.

Miloš Fikejz napsal také několik stovek filmových hesel do slovníku Všeobecná encyklopedie Diderot a v letech 2006 až 2008 připravil třísvazkový slovník Herci a herečky. Roku 2011 mu vyšla publikace Český film - Herci a herečky.

Jako odborný lektor se Miloš Fikejz dlouhodobě podílel na tvorbě mj. festivalových katalogů, a to např. pro Febiofest, Finále Plzeň, Letní filmová škola nebo pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Právě na MFF Varlovy Vary v červenci 1994 Miloš Fikejz vyfotografoval tehdy začínající filmovou hvězdu Leonarda DiCapria s jeho prarodiči. Jeho pozdější výstava fotografií ve Chvalském zámku v Horních Počernicích měla podtitul Jak jsem potkal na lavičce DiCapria s babičkou a dědou.

Kromě Česka Miloš Fikejz vystavoval také v Paříži, Moskvě nebo v Budapešti.

Miloš Fikejz zemřel 15. ledna 2019. Zabila ho akutní leukémie. Bylo mu 59 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Ondřej Kolek
Ondřej Kolek
zobrazit profil Reago (Ladislav Pham)
Reago (Ladislav Pham)
zobrazit profil Michaela Tejmlová
Michaela Tejmlová
zobrazit profil Tereza Kardová
Tereza Kardová
zobrazit profil Štěpánka Duchková
Štěpánka Duchková
zobrazit profil Michaela Pavlátová
Michaela Pavlátová
zobrazit profil Soon-Yi Previn
Soon-Yi Previn
zobrazit profil Michal Navara
Michal Navara