Michael Třeštík

Michael Třeštík

Datum narození: 18. 9. 1947
Místo narození: Praha
Profese: architekt, publicista, vydavatel, prozaik
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Architekt Michael Třeštík, manžel dokumentaristky Heleny Třeštíkové, se do povědomí širší veřejnosti dostal především svými publikacemi.

Po absolvování architektury na Stavební fakultě ČVUT v Praze Michael Třeštík pracoval v Pražském projektovém ústavu. Od roku 1979 působil coby specialista na urbanistickou akustiku na ministerstvu výstavby a techniky.

MICHAEL A HELENA TŘEŠTÍKOVI - SVATEBNÍ CESTA DO SSSR

Zlom v kariéře Michaela Třeštíka znamenala Sametová revoluce 1989. Mj. vedl týdeník Kmen, který přeměnil na týdeník Tvar, v roce 1990 inicioval vznik nakladatelství a agentury Kdo je kdo a roku 1992 vydavatelství Modrý jezdec.

Společně s manželkou Helenou Třeštíkovou Michael Třeštík stál u zrodu nadace pro podporu filmové dokumentaristiky Člověk a čas a byl spoluautorem jejího projektu Přelom tisíciletí. Od roku 1994 se věnoval produkci dokumentárních filmů své ženy.

V roce 2005 Michael Třeštík spoluzakládal internetový a kamenný obchod eAntik se starožitnostmi, jejichž sběratelství se stalo jeho celoživotním koníčkem.

Z publikací Michaela Třeštíka jmenujme knihy Chceš-li rozesmát pánaboha (2013), Ta možnost tu prostě je (2015), Jen aby, řekla moje žena (2017) či Ledaže se pletu (2018).

Otec Michaela Třeštíka byl klavírní virtuos, skladatel a hudební kritik Vladimír Třeštík. Kromě manželky Heleny se proslavila jejich dcera Hana Třeštíková, a to jako producentka, která se posléze vydala ve šlépějích své matky a vstoupila do politiky, i syn Tomáš, jenž se stal kameramanem a fotografem.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Daniela Dejdarová
Daniela Dejdarová
zobrazit profil Barbora Petrová
Barbora Petrová
zobrazit profil Marek Daniel
Marek Daniel
zobrazit profil Boris Rösner
Boris Rösner
zobrazit profil Ivo Pavlík
Ivo Pavlík
zobrazit profil Zuzana Baudyšová
Zuzana Baudyšová
zobrazit profil Dana Bartůňková
Dana Bartůňková