Jan Schmidt

Jan Schmidt

Datum narození: 3. 1. 1934
Datum úmrtí: 29. 9. 2019
Místo narození: Praha
Profese: filmový režisér, scenárista, příležitostný herec

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Jan Schmidt natočil filmy Osadu Havranů či Smrti talentovaného ševce nebo pohádku Jak si zasloužit princeznu. Spolupracoval na Amadeovi Miloše Formana.

Studoval režii na FAMU v ročníku Otakara Vávry. Spolužáky Jana Schmidta byly hvězdy české nové vlny - Miloš Formana, Věra Chytilová, Evald Schorm nebo Jiří Menzel. Tento ročník se stal jedním z nejslavnějších v historii FAMU.

První snímky Jan Schmidt natočil v 60. letech 20. století, např. postapokalyptické sci-fi Konec srpna v hotelu Ozon. Mezi jeho slavná díla patří trilogie historických filmů z období pravěku podle knih Eduarda Štorcha - Volání rodu, Osada Havranů a Na veliké řece s Jiřím Bartoškou v hlavní roli.

Režíroval také film s ikonickým hrdinou českých detektivek, kapitánem Exnerem v podání Jiřího Kodeta, Smrt talentovaného ševce. Jako pomocný režisér se Jan Schmidt podílel na filmu Miloše Formana Amadeus.

V závěru své kariéry Jan Schmidt režíroval mj. pohádku Jak si zasloužit princeznu nebo seriál Stříbrná paruka s Borisem Rösnerem o životě kočovných herců na sklonku 19. století.

Režisér, scenárista a příležitostný herec Jan Schmidt zemřel 29. září 2019. Bylo mu 85 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Petr Kolečko
Petr Kolečko
zobrazit profil Zdeněk Podskalský
Zdeněk Podskalský
zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Tomáš Pavlíček
Tomáš Pavlíček
zobrazit profil Jiří Macek
Jiří Macek
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Jan Moravec
Jan Moravec