Emil Boček

Datum narození: 25. 2. 1923
Místo narození: Brno
Profese: válečný veterán, armádní generál
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Armádní generál Emil Boček, válečný veterán 2. světové války, byl v roce 2010 oceněn tehdejším prezidentem Václavem Klausem Řádem Bílého lva třetí třídy.

V 16 letech, tedy roku 1939, Emil Boček odešel tajně z domova. Dostal se až do Bejrútu a zúčastnil se bojů ve Francii v létě 1940. Téhož roku ve Velké Británii absolvoval pilotní výcvik a byl přijat do RAF.

EMIL BOČEK POKŘTIL ŽIVOTOPISNOU KNIHU

Působil coby mechanik u 312. stíhací perutě. Roku 1943 Emil Boček absolvoval výcvik v Kanadě a od října 1944 sloužil jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě. Na svém kontě má 26 operačních letů. Letectvo opustil v roce 1946.

Po válce si Emil Boček otevřel opravnu motocyklů a po roce 1948 pracoval mj. v Mototechně nebo jako soustružník ve Výzkumném ústavu Československé akademie věd.

Dva roky po odchodu do důchodu, tedy roku 1990, byl Emil Boček povýšen do hodnosti kapitána a záhy majora, v roce 1993 pak do hodnosti plukovníka ve výslužbě.

Emil Boček se stal držitelem řady vyznamenání a medailí, mj. Pamětní medaile za účast v boji proti fašismu a za osvobození vlasti, Medaile Za obranu či Evropské hvězdy leteckých osádek.

V říjnu 2010 Emil Boček od tehdejšího prezidenta Václava Klause obdržel Řád Bílého třetí třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Prezident Miloš Zeman Emila Bočka v květnu 2014 jmenoval brigádním generálem, v roce 2017 generálmajorem a 8. května 2019 armádním generálem. 

V říjnu 2019 byl prezidentem Milošem Zemanem Emilu Bočkovi propůjčen Řád Bílého lva první třídy.

O EMILU BOČKOVI ČTĚTE ZDE>>

O životě Emila Bočka režisér a scenárista Igor Červený natočil dokumentární film Nezlomný (2012).

V říjnu 2019 byl válečný veterán Emil Boček hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice.

 

Články o celebritě

Loučení se stíhačem Emilem Bočkem (†100): Díky, pane generále! Loučení se stíhačem Emilem Bočkem (†100): Díky, pane generále! Slzy, ale i slova o odvaze a statečnosti. Stovky smutečních hostů vyprovodily na poslední cestě býva... číst článek
Válečný hrdina Emil Boček (98): Vzdal hold kamarádovi, z Prahy odjel volit do Ostravy Válečný hrdina Emil Boček (98): Vzdal hold kamarádovi, z Prahy odjel volit do Ostravy S vdovou Ivanou (79) po zesnulém parťákovi ze 2. světové války Zdeňku Škarvadovi (†95) volil v ostra... číst článek
Hromadná akce pro 15 tisíc lidí v Česku: Poutní mše na Velehradě dala zapomenout na restrikce Hromadná akce pro 15 tisíc lidí v Česku: Poutní mše na Velehradě dala zapomenout na restrikce Slavnostní poutní mše svaté na Velehradě na Uherskohradišťsku se dnes zúčastnilo asi 15 000 lidí. ČT... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Charles Dance
Charles Dance
zobrazit profil Jiří Peřina
Jiří Peřina
zobrazit profil Antonín Hájek
Antonín Hájek
zobrazit profil Anna Vodrážková
Anna Vodrážková
zobrazit profil Štěpánka Pučálková
Štěpánka Pučálková
zobrazit profil Mikuláš Minář
Mikuláš Minář
zobrazit profil Radan Dolejš
Radan Dolejš
zobrazit profil Vincent D'Onofrio
Vincent D'Onofrio