Tomáš Březina

Tomáš Březina

Datum narození: 21. 2. 1957
Přezdívka: Betonový král
Místo narození: Praha
Profese: podnikatel, stavař
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Tomáš Březina, přezdívaný Betonový král, v dubnu 2022 oznámil, že se rozhodl kandidovat v prezidentských volbách 2023. Ministerstvo vnitra mu boj o Hrad zatrhlo.

Po matematickém gymnáziu Tomáš Březina absolvoval Fakultu stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Posléze pracoval mj. jako projektant, mistr či referent v několika firmách.

V roce 1990 Tomáš Březina založil společnost BEST, vyrábějící betonové stavební prvky. Coby její ředitel a stoprocentní vlastník si vysloužil přezdívky Betonový král a Betonový Baťa. Roku 2021 firmu prodal stavebninám DEK, které vlastní miliardář Vít Kutnar.

Tomáš Březina byl poslancem

Do politiky, a to hned do vysoké, Tomáš Březina vstoupil v parlamentních volbách 1996, v nichž za ODS získal křeslo ve Sněmovně. Ze strany modrého ptáka odešel v lednu 1998, přešel do Unie svobody a v únoru z osobních důvodů rezignoval na poslanecký mandát.

V roce 2007 se Tomáš Březina stal Podnikatelem roku a následně reprezentoval ČR v mezinárodním kole této soutěže v Monte Carlu, kde neuspěl. V roce 2011 se stal prezidentem České asociace betonářů.

Březina si rozmyslel volby za ANO

Návrat do politiky Tomáš Březina zvažovala před předčasnými parlamentními volbami 2013, po pádu vlády Petra Nečase, a to jako nestraník za ANO 2011. Měl být lídrem středočeské kandidátky. Nakonec si to ale rozmyslel s odůvodněním, že hnutí Andreje Babiše není dostatečně pravicové.

Svůj záměr zabojovat ve volbách 2023 o post na Hradě Tomáš Březina oznámil v dubnu 2022 a zahájil sběr 50 tisíc podpisů od občanů. Na svých webových stránkách se označil za reprezentanta tiché většiny.

Jak Tomáš Březina uvedl, kampaň financoval z vlastních zdrojů. Po odevzdání 73 tisíc podpisů od občanů mu ministertvo vnitra kandidaturu neumožnilo, jelikož uznalo jen něco málo přes 45 tisíc z nich.

Tomáš Březina je ženatý. S manželkou Hanou vychoval syna Tomáše a dcery Johanu a Terezu.

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Pom Klementieff
Pom Klementieff
zobrazit profil Miroslav Singer
Miroslav Singer
zobrazit profil Ago Simitči
Ago Simitči
zobrazit profil Jiří Hubač
Jiří Hubač
zobrazit profil Eva Leimbergerová
Eva Leimbergerová
zobrazit profil Boris Slivka
Boris Slivka
zobrazit profil Richard Gere
Richard Gere
zobrazit profil Bailey Bass
Bailey Bass