Lešek Semelka

Datum narození: 24. 11. 1946
Místo narození: Pardubice
Profese: zpěvák, skladatel, klavírista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Lešek Semelka, nevlastní otec zpěvačky Heleny Zeťové, se proslavil především se skupinou Blue Effect, která za svou existenci vystřídala několik názvů.

V mládí se učil hrát na klavír a na violoncello. Kariéru Leška Semelky v popmusic odstartoval rok 1968, kdy se stal členem skupiny Cardinals. V roce 1970 vystřídal Vladimíra Mišíka v kapele Blue Effect.

LEŠEK SEMELKA UTEKL PŘED BLBÝMI KECY

V průběhu své existence kapela Blue Effect poůživala různé varianty svého názvu: The Special Blue Effect, The Blue Effect, Modrý efekt, M Efekt či M. Efekt. V ní Lešek Semelka působil pět let. Za tu dobu skupina vydala alba Nová syntéza a Nová syntéza 2.

Semelka vystupoval s Březinovou

V roce 1975 Lešek Semelka založil vlastní jazz-rockové uskupení Bohemia. V letech 1978 až 1981 hrál opět s Blue Effectem. Poté založil S.L.S. (Společnost Leška Semelky), s nímž natočil jednu desku. V roce 1985 se skupina rozpadla. Posléze vystupoval se zpěvačkou Marcelou Březinovou.

Po Sametové revoluci 1989 se Lešek Semelka angažoval v Občanském fóru.

V roce 2001 Lešek Semelka vydal vlastní album Můj věk, zahrál si i ve třech muzikálech Michala Davida Kleopatra (Apollodoros), Tři mušketýři (král Ludvík XIII, Porthos) a Angelika (Lorraine). Roku 2009 se stal členem souboru RockOpera.

V roce 2013 prodělal mozkovou mrtvici a s manželkou Alenou se odstěhoval na vesnici. Lešek Semelka shodil 15 kilo, přestal pít alkohol a změnil životosprávu. S muzikou úplně neskončil, občas se objevil na soukromých akcích.

O LEŠKU SEMELKOVI ČTĚTE ZDE>>

Z prvního manželství má Lešek Semelka dceru Helenu Semelkovou a syna Leška Semelku ml., v druhém vyženil zpěvačku Helenu Zeťovou.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Marcel Zmožek
Marcel Zmožek
zobrazit profil DJ Lucca - Lucie Dvořáková
DJ Lucca - Lucie Dvořáková
zobrazit profil Petr Kužvart
Petr Kužvart
zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř
zobrazit profil Zdeněk Vokatý
Zdeněk Vokatý
zobrazit profil Vítězslav Vávra
Vítězslav Vávra
zobrazit profil Petr Ulrych
Petr Ulrych
zobrazit profil Michal Kindl
Michal Kindl