Mark Wahlberg

Mark Wahlberg

Datum narození: 5. 6. 1971
Místo narození: Boston, Massachusetts, USA
Výška: 173 cm
Profese: herec, producent, rapper
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Mark Wahlberg byl nominován na Oscara i na Zlatý glóbus za vynikající výkon ve slavném dramatu Martina Scorseseho Skrytá identita a za životopisný snímek Fighter.

Než se Mark Wahlberg, nejmladší s devíti sourozenců, začal plně věnovat herectví, byl znám jako rapper Marky Mark. V mládí měl problémy s policií. Bral kokain a jeho rasistické sklony jej přivedly až do vězení za to, že surově napadl Vietnamce.

Zahrál si řadu rolí pod vedením vizionářských filmových tvůrců, jakými jsou David O. Russell, Tim Burton nebo Paul Thomas Anderson. Přelomová role přišla s filmem Hříšné noci, která Marka Wahlberga vynesla mezi nejvyhledávanější hollywoodské talenty.

Pozoruhodná filmová kariéra Marka Wahlberga začala snímky Vzbuďte se, vojáci a Rváčův deník s Leonardem DiCapriem, po nichž následovala hlavní role po boku Reese Witherspoon v thrilleru Milenec nebo vrah.

Později se Mark Wahlberg objevil v hlavních rolích filmů Tři králové a Dokonalá bouře s Georgem Clooneym nebo Loupež po italsku s Charlize Theron.

Následně si Mark Wahlberg zahrál ve fotbalovém životopisném snímku Nepřemožitelný a ve filmu Odstřelovač, natočeném podle bestselleru Stephena Huntera Point of Impact. S režisérem Jamesem Grayem a hereckým kolegou Joaquinem Phoenixem se sešel u filmu Noc patří nám, který také produkoval.

V roce 2013 Mark Wahlberg spojil své síly s režisérem Peterem Bergem při práci na vojenském dramatu Na život a na smrt a na filmu 2 zbraně s Denzelem Washingtonem. V následujícím roce si zahrál ve filmech Ted 2 se Sethem MacFarlanem a Táta je doma po boku Willa Ferrella.

Mezi snímky, v nichž Mark Wahlberg nebyl k přehlédnutí, patří mj. The Gambler, Pevné pouto, Benga v záloze, Pot a krev, Kontraband, Ted, Transformers: Zánik, Deepwater Horizon: Moře v plamenech, Den patriotů, Transformers: Poslední rytíř, Táta je doma 2, Všechny prachy světa, 22. míle, Najednou jsme rodina, Spravedlnost podle Spencera či Infinite.

Zkušeného lovec pokladů Victora „Sullyho“ Sullivana Mark Wahlberg ztvárnil v dobrodružném akčňáku Uncharted, který měl premiéru v únoru 2022. Hlavní roli dostal v životopisném dramatu Otec Stu či ve sci-fi The Six Billion Dollar Man.

O MARKU WAHLBERGOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2009 se po osmiletém partnerském vztahu manželkou Marka Wahlberga stala modelka Rhea Durham. Mají spolu čtyři děti.

 

Další Herci

zobrazit profil Ondřej Brousek
Ondřej Brousek
zobrazit profil Pavel Landovský
Pavel Landovský
zobrazit profil Liev Schreiber
Liev Schreiber
zobrazit profil Halle Bailey
Halle Bailey
zobrazit profil Bobby Cannavale
Bobby Cannavale
zobrazit profil Andrea Mohylová
Andrea Mohylová
zobrazit profil Vasil Fridrich
Vasil Fridrich
zobrazit profil Petr Čtvrtníček
Petr Čtvrtníček