John Leguizamo

John Leguizamo

Datum narození: 22. 7. 1964
Místo narození: Bogota, Kolumbie
Výška: 173 cm
Profese: herec, komik, spisovatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

John Leguizamo byl v roce 1996 nominován na Zlatý glóbus za vedlejší roli v komedii To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (Tři muži v negližé).

Narodil se sice v kolumbijské Bogotě, ale od tří let vyrůstal v newyorském Queensu. John Leguizamo navštěvoval Actors' Studio a hrál v The Public Theater.

Na filmovém plátně John Leguizamo debutoval v roce 1995 ve francouzském akčním dramatu Cocaïne (Mixed Blood). Rok nato se poprvé objevil v seriálu Miami Vice. Jednu z klíčových postav dostal v akčním sci-fi Super Mario Bros. (1993).

Úspěch John Leguizamo měl díky rolím ve filmech, jako jsou Carlitova cesta, Moulin Rouge!, To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar, American Ultra, 11:55 Holyoke, The Crash, The Night Clerk či Tin Soldier.

Za vedlejší roli v komedii To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar byl John Leguizamo v roce 1996 nominován na Zlatý glóbus.

John Leguizamo hrál v řadě seriálů. Jmenujme např. Bloodline, Waco, When They See Us (Když nás vidí) nebo The Power (Napětí). Za svůj výkon v When They See Us byl v roce 2020 nominován na Critics Choice Awards.

Kromě herectví se John Leguizamo věnuje také psaní. Hrál v několika svých one-man show, včetně Freak, Sexaholix a Latin History for Morons, která zkoumá historii latinskoamerických lidí v Americe.

Za svou práci John Leguizamo získal několik ocenění, např. cenu Emmy za výkon v televizním pořadu House of Buggin a Drama Desk Award za one-man show Freak.

V letech 1994 až 1996 byla manželkou Johna Leguizama herečka Yelba Osorio. Podruhé se ženil v roce 2003 s Justinou Maurer, s níž má syna a dceru.

 

Další Herci

zobrazit profil Ľuboš  Kostelný
Ľuboš Kostelný
zobrazit profil Anastasia Chocholatá
Anastasia Chocholatá
zobrazit profil Javier Bardem
Javier Bardem
zobrazit profil Prokop Zach
Prokop Zach
zobrazit profil Tomáš Valík
Tomáš Valík
zobrazit profil Jaroslav Matějka
Jaroslav Matějka
zobrazit profil Eva Elsnerová
Eva Elsnerová
zobrazit profil Miles Teller
Miles Teller