Ayo Edebiri

Ayo Edebiri

Místo narození: Boston, Massachusetts, USA
Profese: herečka, komička, scenáristka

Související celebrity

Životopis

Ayo Edebiri v roce 2023 získala Independent Spirit Awards za ztvárnění talentované šéfkuchařky v komediálně-dramatickém seriálu Medvěd (The Bear).

Vyrůstala v nigerijsko-americké rodině. V roce 2016 Ayo Edebiri dokončila studium angličtiny na Wellesley College a krátce poté začala vystupovat jako stand-up komička. Objevila se na Comedy Central's Up Next a spolu s Olivií Craighead začala moderovat podcast Iconography.

V roce Ayo Edebiri 2020 propůjčila svůj hlas Missy v komediálním animovaném seriálu Big Mouth. Nahradila Jenny Slateo, která v této práci odmítla pokračovat kvůli dvourasové identitě postavy.

Na filmovém plátně Ayo Edebiri debutovala v roce 2020 hned dvěma rolemi, a to v romantickém snímku Shithouse a v dramatu Cikáda.

Ayo Edebiri psala pro různé komediální publikace, včetně The New Yorker a The Onion. Vystupovala se stand-up komediích, v pořadech, jako je Comedy Central Stand-Up Presents, a stala se autorkou a korespondentkou pořadu The Daily Show with Trevor Noah.

Kromě své komediální práce Ayo Edebiri hrála ve filmech a televizních pořadech, včetně Sunburn a High Maintenance. V roce 2021 byla časopisem Forbes jmenována jednou z 30 pod 30 v zábavním průmyslu.

Za ztvárnění vedlejší role, talentované, ale nezkušené šéfkuchařky jménem Sydney Adamu, v americkém komediálně-dramatickém televizním seriálu Medvěd (The Bear) Ayo Edebiri v roce 2023 získala Independent Spirit Awards a byla nominována na Critics Choice Awards. První série seriálu, který vytvořil Christopher Storer, měla premiéru na Hulu 23. června 2022.

Jednu z klíčových postav Ayo Edebiri dostala v komedii režisérky a scenáristky Emmy Seligman Bottoms (2023).

 

Další Herci

zobrazit profil Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal
zobrazit profil Pavel Liška
Pavel Liška
zobrazit profil Hynek Čermák
Hynek Čermák
zobrazit profil Zdeněk Godla
Zdeněk Godla
zobrazit profil Václav Glazar
Václav Glazar
zobrazit profil Vlasta Burian
Vlasta Burian
zobrazit profil Halka Třešňáková
Halka Třešňáková
zobrazit profil Michal Pavlata
Michal Pavlata