Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)

Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)

Datum narození: 26. 12. 1999
Místo narození: Moskva, Rusko
Profese: zpěvačka

Související celebrity

Životopis

Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova-Kostebelova, zvítězila nad šesti interprety a vyzpívala si tak Českou republiku reprezentovat na Eurovision Song Contest 2024.

Narodila se v Moskvě, ale vyrůstala v Česku. K hudbě tíhla již od mládí, ačkoli nepochází z muzikálně založené rodiny. Alena Shirmanova-Kostebelova chodila na zpěv a hrála na kytaru. Studovala v Anglii, kde působila v Londýně a v Brightonu.

Talentovaná Alena Shirmanova-Kostebelova vystupuje pod pseudonymem Aiko, který částečně pochází z japonštiny, částečně se jedná o přezdívku z mládí, kdy jí říkali Ajka.

V roce 2015 se Aiko probojovala do semifinále 4. řady pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar, v níž zvítězila Slovenka Emma Drobná.

Tři roky nato Aiko vydala debutové album AIKO, v roce 2020 jí vyšlo CD Expiration Date. Roku 2022 vyhrála 10. ročník soutěže Radia Wave Czeching. Své třetí album Fortune's Child vydala v říjnu 2023. Začala také účinkovat v muzikálech.

V polovině prosince 2023 bylo oznámeno, že Aiko se svou písní Pedestal porazila šest interpretů, mezi nimi i favoritku Lenny, v českém národním finále pro 68. ročník hudební soutěže Eurovision Song Contest 2024 ve švédském Malmö.

O EUROVISION ČTĚTE ZDE>>

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Lana Del Rey
Lana Del Rey
zobrazit profil Frank Sinatra
Frank Sinatra
zobrazit profil Helena Vondráčková
Helena Vondráčková
zobrazit profil Tomáš Savka
Tomáš Savka
zobrazit profil Petr Kutheil
Petr Kutheil
zobrazit profil Monika Fialková
Monika Fialková
zobrazit profil Tereza Kerndlová
Tereza Kerndlová
zobrazit profil Lenka Dusilová
Lenka Dusilová