Radoslav Brzobohatý

Datum narození: 13. 9. 1932
Datum úmrtí: 12. 9. 2012
Místo narození: Vrútky
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Radoslav Brzobohatý, jeden z nejmilovanějších českých herců, byl charakteristický svým výjimečným charismatem. To z něj srší v historickém Atentátu, v režimem zakázaném Uchu i v pohádce Princ a Večernice, kde se předvedl jako zlovolný čaroděj Mrakomor. Do desítek postav se vžil Radoslav Brzobohatý i v Divadle na Vinohradech, kde uchvacoval publikum přes třicet let. Svou bohatou osobnost pak vtiskl do divadla vlastního, které založil se svou ženou, herečkou Hanou Gregorovou, v roce 2004.

Syn námořníka se vyučil mechanikem pletařských strojů. Po studiích na DAMU vykročil na scény divadel v Kolíně, Mostě, Olomouci nebo Příbrami. Na Vinohrady zavítal poprvé v roce 1967. Neminula ho dramata Oldřich a Božena, Faust, Krysař nebo Král Krysa. Ve svém Divadle Radka Brzobohatého se předvedl v Tančírně, Dvanácti rozhněvaných mužích i v hudební Kleci bláznů. Muzikál mu nabídl roli i do Anděla s ďáblem v těle či do Řeka Zorby.

Jedinečnou hereckou i osobnostní kvalitu dokazoval Radoslav Brzobohatý zejména ve filmu a v televizi. Jeho jméno zdobí komedie Všichni dobří rodáci, Dáma na kolejích, Pěnička a Paraplíčko i mrazivě neposlušné Sněženky a machři. Objevil se mimoto v seriálech F. L. Věk, Cirkus Humberto či Vyprávěj. Moudrost a tvrdohlavost stáří ztvárnil coby Prosinec v pohádce Dvanáct měsíčků. Se svou v pořadí druhou manželkou, herečkou Jiřinou Bohdalovou, exceloval kromě Ucha i ve svém posledním snímku Vrásky z lásky.

V roce 1988 získal Radoslav Brzobohatý titul zasloužilého umělce. O čtrnáct let později obdržel za celoživotní uměleckou práci Cenu Senior Prix. Obsadil i čestný post dvorany slávy ankety TýTý. Tvůrci krimi dramatu Ve stínu mu věnovali premiéru svého snímku, přestože si v něm nezahrál.  

S první manželkou, herečkou Janou Kolářovou, měl dceru Radanu. Jiřinu Bohdalovou opustil Radoslav Brzobohatý v roce 1981. Zamiloval se tehdy do své třetí ženy Hany Gregorové, se kterou vychoval syna Ondřeje. Valašský patriot, vášnivý skaut a milovník Slovenska zemřel den před svými osmdesátými narozeninami 12. září 2012. Zpráva o jeho smrti zapříčiněné prasknutím výdutě aorty zasáhla jak jeho rodinu a kolegy, tak velkou část národa. Odešel totiž velký člověk, odešel znamenitý herec. 

 

Články o celebritě

ODHALENÍ JAKO HROM! Brzobohatý a Písařovicová už to netají ODHALENÍ JAKO HROM! Brzobohatý a Písařovicová už to netají Když někdo na akci pozve Ondru Brzobohatého, přijde Ondra Brzobohatý (41). Ovšem, stojí-li na pozván... číst článek
Brzobohatý přiznal: Strach o zdraví mámy Gregorové (71)! Brzobohatý přiznal: Strach o zdraví mámy Gregorové (71)! Herečka Hana Gregorová (71) je nejstarší účastnicí slovenské taneční show, která už za několik dní o... číst článek
Divočina na ČS plese: Fešák Němec se válel na zemi, Brzobohatému přerostla manželka přes hlavu a těhotná moderátorka! Divočina na ČS plese: Fešák Němec se válel na zemi, Brzobohatému přerostla manželka přes hlavu a těhotná moderátorka! Největší zábavou na Česko-Slovenském plese nebyl tanec, ale focení u hlavní stěny. Na fotku se sice ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Helena Kružíková
Helena Kružíková
zobrazit profil I Čong-dže
I Čong-dže
zobrazit profil Milo Ventimiglia
Milo Ventimiglia
zobrazit profil Sofie  Karochová Filippi
Sofie Karochová Filippi
zobrazit profil Bill Paxton
Bill Paxton