Zdeněk Troška

Datum narození: 18. 5. 1953
Místo narození: Strakonice
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Troška, jeden z gayů v českém showbyznysu, natočil desítky divácky velmi úspěšných pohádek a filmů, zejména komedií, ale také dokumentů.

Režii Zdeněk Troška studoval na pražské FAMU a také ve francouzském Lycée Carnot v Dijonu. Debutoval rodinnou komedií Bota jménem Melichar (1993).

ZDENĚK TROŠKA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Trošku proslavila trilogie Slunce, seno...

Do povědomí široké divácké obce se Zdeněk Troška coby režisér a scenárista dostal díky nesmírně úspěšné trilogii Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno erotika. Na svém kontě má ještě další dvě komediální trilogie, a to Kameňák a Babovřesky.

Proslul svými výpravnými pohádkami. Z dílny Zdeňka Trošky jmenujme např. O princezně jasněnce a létajícím ševcíNejkrásnější hádanka, Z pekla štěstí, Princezna ze mlejna, Strašidla nebo Zakleté pírko. O řadě svých snímků natočil dokumenty, stejně jako o jejich protagonistech, třeba o Heleně Růžičkové.

Homosexuální orientaci nikdy netajil

Pro svůj humor a oblibu mezi diváky byl Zdeněk Troška hostem řady zábavných televizních pořadů.

O ZDEŇKU TROŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Kontroverzní režisér a scenárista Zdeněk Troška, který bývá často terčem kritiky filmových odborníků, se nikdy netajil svou homosexuální orientací.

 

Články o celebritě

Poslední rozloučení s Josefem Lauferem (†84): Zástup hvězd na utajovaném pohřbu Poslední rozloučení s Josefem Lauferem (†84): Zástup hvězd na utajovaném pohřbu Hudební nebe přivítalo mezi svými hvězdami Josefa Laufera (†84). Právě ve čtvrtek 25. dubna se odehr... číst článek
Ivana Gottová po smrti Laufera (†84): S Karlem už se smějete spolu! Ivana Gottová po smrti Laufera (†84): S Karlem už se smějete spolu! Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Oblíbený umělec v březnu 202... číst článek
Jediná dcera Ester před smrtí táty: Tajila, kde Laufer (†84) leží! Jediná dcera Ester před smrtí táty: Tajila, kde Laufer (†84) leží! Interpret nehynoucí kamioňácké hymny Sbohem lásko, já jedu dál zemřel. Nikdo z přátel ani kamarádů s... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Emir Kusturica
Emir Kusturica
zobrazit profil Kristýna Květová
Kristýna Květová
zobrazit profil Jiří Hanych
Jiří Hanych
zobrazit profil Matthew  Vaughn
Matthew Vaughn
zobrazit profil Milan Cieslar
Milan Cieslar
zobrazit profil Bart Freundlich
Bart Freundlich
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík