Jaromír Nohavica

Datum narození: 7. 6. 1953
Přezdívka: Mirek
Místo narození: Ostrava
Profese: písničkář, textař
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaromír Nohavica dostal Českého lva za muziku k hudební tragikomedii Rok ďábla. I přes stigma spolupracovníka StB jeho sláva neochabla ani po pádu totality.

Pěveckou kariéru měl Jaromír Nohavica jasně nalajnovanou od mládí. První píseň napsal už v osmi letech. Na kytaru, svůj nejoblíbenější nástroj, začal hrát ve třinácti.

JAROMÍR NOHAVICA SE PUSTIL DO KLAUSE A HALVOVÉ

Nebyl zrovna pilný student. Po přerušení školy Jaromír Nohavica vystřídal několik zaměstnání, aby se nakonec stal tím, čím vždy chtěl - volným textařem. V tomto oboru se proslavil spoluprací s Marií Rottrovou. Psal také mj. pro Věru Špinarovou.

Nohavica i přes StB sídlí v Síni slávy

V roce 2004 časopis Rock & pop vyhodnotil album Jaromíra Nohavici Divné století nejlepším od roku 1989. Akademie populární hudby ho v rámci Ceny Anděl 2003 zařadila do Síně slávy.

Po odtajnění spolupracovníků komunistické StB se zjistilo, že Jaromír Nohavica pod krycím jménem Mirek donášel na své kolegy. Písničkář spolupráci přiznal, ovšem zdůraznil, že neříkal nic, co už by totalitní státní bezpečnost nevěděla a že nikomu neubližoval. Některé materiály ovšem hovoří o opaku. Mnoho lidí především zasáhlo údajné donášení na zpěváka Karla Kryla. Kolega písničkář Jaroslav Hutka o něm dokonce složil píseň Udavač z Těšína.

V Roce ďábla hrál Nohavica sám sebe

Přes stigma přisluhovače totalitnímu režimu se Jaromír Nohavica zařadil mezi nejpopulárnější české hudebníky. Hity se staly jeho písně MilionářPane prezidenta, Ostravo, Mám jizvu na rtu nebo Mám křídla z mýdla, kterou nazpíval s Richardem Krajčem a jeho kapelou Kryštof.

V roce 2002 Jaromíra Nohavicu režisér Petr Zelenka obsadil do hlavní role tragikomedie Rok ďábla, kde si písničkář zahrál sám sebe. Za hudbu k tomuto filmu dostal písničkář roku 2002 spolu se skupinou Čechomor Českého lva.

Nohavica: Baníčku, my jsme s tebou!

Mezi koníčky Jaromíra Nohavici patří fotbal. Písničkář je vášnivým fanouškem fotbalového klubu Baník Ostrava, pro který také složil klubovou hymnu Baníčku, my jsme s tebou!

O JAROMÍRU NOHAVICOVI ČTĚTE ZDE>>

Jaromír Nohavicas manželkou Martinou, s níž se oženil roku 1973, syna Jakuba a dceru Lenku.

 

Články o celebritě

Hvězda Sedmi schodů k moci Batěk: Nohavicovy desky jsem rozlámal! Hvězda Sedmi schodů k moci Batěk: Nohavicovy desky jsem rozlámal! Když se herci Pavlu Batěkovi (49), hvězdě seriálu Sedm schodů k moci, něco nelíbí, prostě to řekne. ... číst článek
Kontroverzní počin Slováčka: Rád převzal medaili od českých rusistů! Kontroverzní počin Slováčka: Rád převzal medaili od českých rusistů! Od České asociace rusistů převzal hudebník Felix Slováček (80) Medaili Josefa Jungmanna za vynikajíc... číst článek
Gottův nejslavnější imitátor Emanuel Vohnout: O závislostech a radách Mistra Gottův nejslavnější imitátor Emanuel Vohnout: O závislostech a radách Mistra Gott byl jen jeden. Anebo jsou dva? Zpěvák Kamil Emanuel Gott (63) letos slaví 30 let na scéně a pro... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Oto Klempíř
Oto Klempíř
zobrazit profil Keith Richards
Keith Richards
zobrazit profil Petr Skoumal
Petr Skoumal
zobrazit profil Štěpán Škoch
Štěpán Škoch
zobrazit profil Michal Foret
Michal Foret
zobrazit profil Calin (Călin Panfili)
Calin (Călin Panfili)