Petr Svojtka

Petr Svojtka

Datum narození: 25. 9. 1946
Datum úmrtí: 8. 5. 1982
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Petr Svojtka byl populární divadelní, filmový i seriálový herec, který rád riskoval a provokoval. Vystudoval DAMU a měl tři děti s třemi různými ženami.

Petr Svojtka tíhl k divadlu už od mládí. První herecké role získal už během studia na DAMU. V Divadle Jiřího Wolkera se předvedl v pohádce Pták Ohnivák či tragédii Romeo a Julie. Do Národního divadla přešel v roce 1975 po osmi letech. Na jeho scéně se objevil v dramatech Milenci v kiosku, Král Lear nebo Ohlédni se v davu.

Petr Svojtka si zahrál ve filmové pohádce Malá mořská víla, televizní Královské hře nebo seriálech Žena za pultem a Arabela. Ve Třech oříšcích pro Popelku nadaboval postavu prince, kterého ztvárnil Pavel Trávníček. Předaboval také prince v pohádce Princ a Večernice, kterého hrál Juraj Ďurdiak.

Petr Svojtka miloval adrenalin. Vyhledával nebezpečí. Pro zábavu lozil po zábradlí na mostě nebo vyskakoval z jedoucí tramvaje. Jeden z kaskadérských kousků ho stál v květnu roku 1982 život. Zahynul tragicky pod vlivem alkoholu pod jednou z pražských tramvají v zastávce Botanická zahrada, když se vezl na spřáhlech mezi spojenými vozy. 

Petr Svojtka byl i přes své buřičství členem KSČ. V roce 1971 se za něj vdala herečka Kateřina Macháčková, s níž vychovával syna Petra, nynějšího divadelního režiséra. Herečka Jana Boušková, jeho druhá manželka, mu porodila syna Jana. Jeho dcerou je také herečka Jana Janěková.

 

Články o celebritě

Herec Petr Svojtka (†35): JAK HO ZABILY ALKOHOLOVÉ ORGIE? Herec Petr Svojtka (†35): JAK HO ZABILY ALKOHOLOVÉ ORGIE? Charismatický herec Petr Svojtka, psychiatr ze seriálu Arabela nebo princ Jižní říše z Malé mořské v... číst článek
Rodina herce Petra Svojtky (†35): Nejslavnější rodinný pavouk Rodina herce Petra Svojtky (†35): Nejslavnější rodinný pavouk Kdyby se tahle rodina chtěla sejít v plném počtu, potřebovala by si pronajmout aspoň letištní halu. ... číst článek
41 let od smrti Petra Svojtky (†35): Usmýkala ho tramvaj! Tělo bylo znetvořené k nepoznání 41 let od smrti Petra Svojtky (†35): Usmýkala ho tramvaj! Tělo bylo znetvořené k nepoznání Byl mladý, talentovaný, pohledný... ale bohužel také extrovertní bohém, co rád se rád napil a rád ri... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Dalibor Buš
Dalibor Buš
zobrazit profil Ashley Park
Ashley Park
zobrazit profil Martin Trnavský
Martin Trnavský
zobrazit profil Pierce Brosnan
Pierce Brosnan
zobrazit profil Martin Preiss
Martin Preiss
zobrazit profil Amanda Bynes
Amanda Bynes
zobrazit profil Karel Fiala
Karel Fiala