Jiří Šlégr

Datum narození: 30. 5. 1971
Přezdívka: Guma
Místo narození: Jihlava
Váha: 101 kg
Výška: 183 cm
Profese: Hokejista,
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jiří Šlégr je jeden z nejlepších obránců, které si český hokej vychoval. Po skončení hokejové kariéry působil jako poslanec. Ve volbách 2016 ho ČSSD vyslala do boje o křeslo senátora.

Svou bohatou kariéru tvrdý obránce započal v hokejovém Litvínově, se kterým je také nejvíce spojován. Tři roky po revoluci Jiří Šlégr odešel zkusit štěstí do nejslavnější hokejové soutěže, kanadsko-americké NHL, kde nakonec zůstal jedenáct sezon a v dresu Detroit Red Wings vyhrál posvátný Stanleyův pohár, společně s dalším českým hokejistou, brankářem Dominikem Haškem.

JIŘÍ ŠLÉGR - ZAJÍMAVOSTI O HVĚZDĚ NAJDETE ZDE

Výraznou měrou je Jiří Šlégr podepsán pod zlatými medailemi, které česká reprezentace získala na Olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Jeho památný gól v semifinále proti Kanadě si čeští fanoušci připomínají dodnes.

Jiří Šlégr v roce 2005 získal titul mistra světa. Populární "Guma" se tak stal členem vzácného Triple Gold Clubu, kam se řadí hokejisté, kteří vyhráli Olympijské hry, Mistrovství světa a Stanley cup.

Věčný ochránce Jaromíra Jágra je známý svou bojovností, oddaností k hokeji a nikdy se také nebál sundat rukavice a vrhnout se do bitky jak v NHL, tak v národním týmu.

Kromě hokeje se Jiří Šlégr angažoval i v politice, kde se dostal do poslanecké sněmovny, jako člen politické strany ČSSD. Později byl i ve straně LEV 21, společně se svým kamarádem, Jiřím Paroubkem. V roce 2013 složil svůj mandát poslance a vrátil se zpět do prostředí hokejových stadionů. Rád by v posledních letech kariéry pozvedl nad hlavu extraligový titul v dresu Litvínova.

Jiří Šlégr má dceru Jessicu s Kateřinou Šlégrovou, se kterou se ale po dvaceti letech manželství rozvedl.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Sportovci

zobrazit profil Michal Neuvirth
Michal Neuvirth
zobrazit profil Michal Moravčík
Michal Moravčík
zobrazit profil Andrej Nestrašil
Andrej Nestrašil
zobrazit profil Dzon Delarge
Dzon Delarge
zobrazit profil Jan Veselý
Jan Veselý
zobrazit profil Milan Petržela
Milan Petržela
zobrazit profil Michal Gulaši
Michal Gulaši
zobrazit profil Martin Růžička
Martin Růžička