Tomáš Hanák

Datum narození: 27. 3. 1957
Přezdívka: Český G. Clooney
Místo narození: Kremnica
Profese: herec, moderátor, režisér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Tomáš Hanák se proslavil v divadle Sklep. Zazářil ve filmech Cesta z města a Kopytem sem, kopytem tam. Dvakrát získal titul Nejvíce sexy muž roku.

Už jako kluk sbíral zkušenosti, především ty zahraniční. Když se po dvou letech vrátil z Kuby, byl rozhodnutý se po dostudování gymnázia dostat na DAMU. Sen se mu však nesplnil, tak se rozhodl pro VŠE, obor zahraniční obchod. Z politických důvodů byl ale Tomáš Hanák vyloučen (neoficiálně kvůli rozšiřování protisocialistických myšlenek). Věnoval se také veslování – často jako reprezentant ČSSR vyjížděl do nesocialistických zemí.

Hanák hrál v hollywoodském trháku

V době totality pracoval Tomáš Hanák jako skladník, číšník, loutkoherec, asistent režie - avšak byly to prý hlavně zkušenosti s rybářstvím, které využil: tvářil se jako návnada a nechal se v 70. letetch 20. století chytit na udičku divadla Sklep (vedle Davida Vávry a Milana Šteindlera patřil spolu s Tomášem Vorlem a Evou Holubovou k zakládajícím členům a hlavním tvářím). Nakonec všechny přesvědčil, že je to právě on, kdo chytá diváky. V divadle začal působit nejen coby herec, ale i jako autor a režisér.

Svým ksichtem, jak sám Tomáš Hanák rád říká, dokázal upoutat i televizní producenty. Vidět ho můžete ve filmech Bony a klid, Kopytem sem, kopytem tam, Díky za každé nové ráno, Pasti, pasti, pastičky, Cesta z města, Rebelové a v mnoha dalších.

V roce 2005 si Tomáš Hanák mj. i zahrál v holywoodském fantasy trháku Kletba bratří Grimmů.

Tomáš Hanák měl problémy s alkoholem

Tomáš Hanák se snažil proniknout do povědomí lidí také jako muzikant. Napsal úvodní píseň k filmu Český sen a hraje s kapelou MTO Univerzál Praha.

Je tatínkem tří dětí. S dcerou režisérky Věry Chytilové Terezou Kučerovou měl Tomáš Hanák dceru Annu. Kromě ní má Tomáš Hanák  ještě dceru Rozálii a syna Tomáše. Ačkoli herec podlehl démonu alkoholu, založil svou vlastní „nádražní hospůdku“ v Nižboru u Berouna.

 

Další Herci

zobrazit profil Carey Lowell
Carey Lowell
zobrazit profil Nikol Kouklová
Nikol Kouklová
zobrazit profil Radka Pavlovčinová
Radka Pavlovčinová
zobrazit profil Tereza Hofová
Tereza Hofová
zobrazit profil Anastasia Hagen
Anastasia Hagen
zobrazit profil Gabriela Míčová
Gabriela Míčová
zobrazit profil Antonie Talacková
Antonie Talacková
zobrazit profil Ayelet Zurerová
Ayelet Zurerová