Richard Brabec

Datum narození: 5. 7. 1966
Přezdívka: Brabenec
Místo narození: Kladno
Profese: politik hnutí ANO 2011, 15. ministr životního prostředí
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí ANO 2011 Richard Brabec byl roku 2018 opakovaně jmenován ministrem životního prostředí v Babišově vládě, jímž byl do prosince 2021. Stejnou funkci zastával i v Sobotkově kabinetu.

Studoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jako student se Richard Brabec podílel na Sametové revoluci 1989 a byl jedním ze zakládajících členů Občanského fóra v Kladně, kde v komunálních volbách 1990 získal post zastupitele. Roku 1991 vstoupil do ODS, za níž mandát obhájil. V roce 1997 ale na protest proti tehdejším událostem v ODS ze strany vystoupil.

RICHARD BRABEC SLÍBIL, ŽE VODU NEZDRAŽÍ

Sobotka udělal z Brabce Brabence

Od roku 2012 zastával nejprve pozici manažera hnutí ANO 2011, později se stal i jeho členem. Za hnutí Andreje Babiše byl Richard Brabec navržen na post ministra životního prostředí ve vládě Bohuslava Sobotky, což vyvolalo kritiku hlavně mezi ekologickými organizacemi. Nelíbilo se jim, že člověk se zkušenostmi z velkých chemiček by měl vést zrovna tento resort. Jmenování provázela i taškařice, protože premiér ve jmenovacím dekretu omylem překřtil Brabce na Brabence.

V parlamentních volbách 2017 se Richard Brabec stal lídrem hnutí ANO 2011 v Ústeckém kraji. Post poslance obhájil a byl 13. prosince 2017 prezidentem Milošem Zemanem opět jmenován ministrem životního prostredí, tentokrát v menšinové vládě Andreje Babiše. Hlava státu ho 27. června 2018 jmenovala i do dalšího kabinetu.

V parlamentních volbách 2021 se Richard Brabec stal lídrem hnutí ANO 2011 v Jihočeském kraji a byl znovu zvolen poslancem. Ve vládě setrval do prosince téhož roku, kdy nastoupil kabinet Petra Fialy (ODS).

O RICHARDU BRABCOVI ČTĚTE ZDE>>

Richard Brabec je ženatý; má dva syny. Mluví anglicky, francouzsky, rusky a německy.

 

 

 

Články o celebritě

Opozice s odvoláním Pekarové z čela Sněmovny neuspěla. Schillerová zmínila „uličku hanby“ Opozice s odvoláním Pekarové z čela Sněmovny neuspěla. Schillerová zmínila „uličku hanby“ Poslanci v úterý večer jednali o odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09). Pad... číst článek
Stavební zákon konečně na spadnutí, megaúřad nevznikne. A povolení budou rychlejší Stavební zákon konečně na spadnutí, megaúřad nevznikne. A povolení budou rychlejší Poslanci v v pátek ve Sněmovně schvalují změny nového stavebního zákona. V souvislosti s ním posvěti... číst článek
Zdrcená Freimanová: PŘIŠLA NAJEDNOU O MÁMU I TCHYNI Zdrcená Freimanová: PŘIŠLA NAJEDNOU O MÁMU I TCHYNI Velmi krušné období prožívá hvězda seriálů ZOO a reprízovaného Vyprávěj Veronika Freimanová (67). Ze... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich
zobrazit profil Jaroslav Borka
Jaroslav Borka
zobrazit profil Ivan Pilný
Ivan Pilný
zobrazit profil Dominik Feri
Dominik Feri
zobrazit profil Pavel Šindelář
Pavel Šindelář
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Si  Ťin-pching
Si Ťin-pching