Ivan Pilný

Datum narození: 6. 7. 1944
Profese: politik hnutí ANO, někdejší ministr financí, exposlanec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik Ivan Pilný, bývalý ministr financí Sobotkovy vlády a exposlanec, se v senátních volbách 2018 stal kandidátem hnutí ANO v obvodu č. 17 - Praha 12.

Jako absolventem ČVUT v Praze z roku 1972 začal Ivan Pilný po Sametové revoluci podnikat v oboru informačních technologií. V letech 1992 až 1998 působil jako generální ředitel Microsoftu pro Českou republiku, v letech 2000 až 2001 vedl Český Telecom coby předseda představenstva.

IVAN PILNÝ - ROZHOVOR O NÁVRATU DO POLITIKY 

Svou politickou dráhu Ivan Pilný zahájil v roce 2009, kdy spoluzakládal politickou stranu Občané.cz a byl jejím místopředsedou. Ve volbách 2010 neúspěšně kandidoval do Sněmovny. Ve straně působil do roku 2012.

Podruhé Ivan Pilný kandidoval v předčasných volbách 2013, a to jako nestraník za hnutí ANO 2011. Jakožto lídr Královehradeckého kraje byl zvolen a stal se předsedou sněmovního hospodářského výboru. Do hnutí Andreje Babiše vstoupil roku 2014.

V květnu roku 2017, tedy v době vládní krize, dostal Ivan Pilný nabídku nahradit Andreje Babiše ve funkci ministra financí, kterou následně přijal. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka souhlasil s jeho nominací.

Ve volbách 2017 měl být Ivan Pilný lídrem hnutí ANO v Kraji Vysočina. V polovině června 2017 se však rozhodl, že kandidovat nebude. Ve funkci ministra financí setrval do 13. prosince 2017, kdy byla do tohoto postu jmenována Alena Schillerová. Ivana Pilného zaměstnal ministr školství a stranický kolega Robert Plaga.

Do senátních voleb 2018 hnutí ANO Ivana Pilného vyslalo vybojovat křeslo v horní komoře, a to za obvod č. 17 - Praha 12, do komunálních voleb 2018 získat post pražského zastupitele. 

O IVANOVI PILNÉM ČTĚTE ZDE>>

Je známý svou kritikou vůči hnutí ANO. Na podzim 2013 se Ivan Pilný kriticky vyjádřil ke skutečnosti, že v hnutí ANO jsou také někdejší členové KSČ. „Nedělá mě šťastným, že tam komunisty máme,“ řekl. Dále také prohlásil, že v případě prokázání členství Andreje Babiše v StB by musel odejít ze strany.

Ivan Pilný byl jedním z investorů v pořadu České televize Den D, kde vybraní podnikatelé představovali své nápady a usilovali o peníze, kontakty a zkušenosti přítomných investorů. V pořadu vystupoval také další politik a podnikatel Tomio Okamura.

Ivan Pilný je ženatý a má čtyři děti.

VŠE O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

VŠE O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

Články o celebritě

Policie si vyžádala dokumentaci ministerstva financí z dob, kdy ho vedl Babiš Policie si vyžádala dokumentaci ministerstva financí z dob, kdy ho vedl Babiš Policie si vyžádala dokumenty ministerstva financí z dob ministrů za hnutí ANO. Uvedl to dnes server... číst článek
Babišovy veletoče: Nechtěl cizáky, hájí komunisty a je sociálnější než Maláčová Babišovy veletoče: Nechtěl cizáky, hájí komunisty a je sociálnější než Maláčová Skvělý proslov! Tak premiér Andrej Babiš (66, ANO) zhodnotil své vystoupení ve čtvrtek ve Sněmovně, ... číst článek
Sobotka čtyři roky od vyhazovu Babiše a hrozby Zemanovou holí: Nic bych neměnil  Sobotka čtyři roky od vyhazovu Babiše a hrozby Zemanovou holí: Nic bych neměnil Přesně před čtyřmi lety vrcholily spory mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem a ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alena Šírová
Alena Šírová
zobrazit profil Ladislav Jakl
Ladislav Jakl
zobrazit profil Monika Oborná
Monika Oborná
zobrazit profil Tomáš Hanzel
Tomáš Hanzel
zobrazit profil Adam Kalous
Adam Kalous
zobrazit profil Martin Kolovratník
Martin Kolovratník
zobrazit profil Miroslav Grebeníček
Miroslav Grebeníček