Václav IV.

Václav IV.

Datum narození: 26. 2. 1361
Datum úmrtí: 16. 8. 1419
Místo narození: Norimberk
Profese: král
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Václav IV. byl český a římský král, syn císaře Svaté říše římské Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické. Sám Václav IV. na císařský titul nedosáhl, měl mnoho nepřátel. Doba byla vyhrocená, jak ukazuje mučednická smrt Mistra Jana Husa na hranici. Václav IV. zemřel bezdětný.

Václav IV. se narodil v únoru 1361, Karlovi IV. už bylo 45 let. Císařova syna vychovával zejména arcibiskup Arnošt z Pardubic. Byl to také on, kdo už dvouletému Václavovi IV. v roce 1363 položil na hlavu českou korunu. Po Arnoštovi z Pardubic se o nezletilého českého krále staral Jan Očko z Vlašimi. Václavovi IV. se dostalo vynikajícího vzdělání, uvádí se však, že často přešlapoval na místě.

Václav IV. měl několik sourozenců a především dva mladší bratry, kteří se narodili Karlovi IV. a jiné matce, Alžbětě Pomořanské. Šlo o Zikmunda Lucemburského a Jana Zhořeleckého. Zatímco Jan Zhořelecký byl Václavu IV. nápomocen a dokonce ho vysvobodil ze zajetí, ze Zikmunda se stal králův ival a nepřítel, který ho nakonec na trůnu nahradil.

Nepřátel měl Václav IV. stále více, a to i mezi domácí šlechtou vedenou Joštem Moravským. Šlechta si na králi silou vynucovala své požadavky. Ani církev mu nebyla oporou, jak ukazuje příklad umučení Jana Nepomuckého. Spory o církev a víru vyvrcholily upálením Mistra Jana Husa. Král Václav IV. ho nejprve podporoval, vysloužil si za to však od nepřátel kritiku, že je kacíř. V Čechách pak také propukl mor.

Ani na evropské scéně nebyla politická situace příznivá. Václav IV. se v 15 letech stal v Cáchách římským králem, když chtěl v o sedm let později v roce 1383, vykonat císařskou korunovační jízdu do Říma, zabránily mu v tom francouzské intriky. Mimo to vztah s bratrem Zikmundem byl značně konfliktní. Promítlo se to do sesazení Václava IV. z římského královského trůnu.

Ač měl Václav IV. dvě manželky, nejprve Johannu Bavorskou a později Žofii Bavorskou­, zůstal bezdětný. Král se stále více uchyloval do ústraní. Útěchou mu bylo víno, knihy a také zvířata. Václav IV. si také postavil svůj hrad u Kunratic, v roce 1419 zde zemřel na infark poté, co se dozvěděl o první pražské defenestraci, vyhození konšelů z oken rozlíceným davem. Přes všechny potíže byl Václav IV. jedním z nejdéle vládnoucích českých panovníků, českým králem byl 56 let, žil o dva roky déle. Po jeho smrti se České země propadly do válečné vřavy.

Postava Václava IV. se objevila v roce 2015 ve filmové trilogii k 600. výročí Husovy mučednické smrti, krále ztvárnil Vladimír Javorský.

 

Další Politici

zobrazit profil Jan Hamáček
Jan Hamáček
zobrazit profil Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
zobrazit profil Antonín Prachař
Antonín Prachař
zobrazit profil Jan Kněžínek
Jan Kněžínek
zobrazit profil Jakub Janda
Jakub Janda
zobrazit profil Radek Koten
Radek Koten
zobrazit profil Jaroslav  Menšík
Jaroslav Menšík