Dalibor Zelený

Dalibor Zelený

Datum narození: 2. 6. 1957
Místo narození: Jihlava
Profese: manažer, politik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Manažer, někdejší výpravčí či náměstek ministra dopravy, radní města Česká Třebová Dalibor Zelený se ve volbách do horní komory 2016 stal kandidátem ČSSD na post senátora.

Do politiky Dalibor Zelený vstoupil jako nestraník za ČSSD v roce 2010, kdy byl v komunálních volbách zvolen do Zastupitelstva města České Třebové a též tamním radním. O čtyři roky později oba mandáty obhájil. Do voleb 2016 do Senátu PČR v roce 2016 jej ČSSD vyslala v obvodu č. 46 – Ústí nad Orlicí.

DALIBOR ZELENÝ - ZAJÍMAVOSTI ČTĚTE ZDE

Po absolvování Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině Dalibor Zelený pracoval mj. jako výpravčí. Později vedl obchodně-přepravní ředitelství Českých drah v České Třebové. Za šéfů resortu dopravy Vladimíra Budinského s Martina Římana byl náměstkem ministra. Dále pracoval jako poradce generálního inspektora ČD. Jako ředitel stáních Českých drah (1998 až 2003) provedl jejich transformaci na akciovou společnost. Z funkce byl odvolán – čelil podezření kvůli nevýhodným dodatkům smluv, které se týkaly rychlovlaků Pendolino. Nakrátko české železnice vyměnil za slovenské – byl generálním ředitelem Železnice SR. Živil se i jako nezávislý konzultant v železniční dopravě, a to nejen v ČR, ale i v dalších zemích EU. Po odvolání Petra Žaludy v létě 2013 se stal generálním ředitelem Českých drah. Post si moc neužil, jen do února 2014. Byl také odvolán.

Jihlavský rodák Dalibor Zelený je ženatý a má dvě děti.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil František Kopřiva
František Kopřiva
zobrazit profil Jana Kotalíková
Jana Kotalíková
zobrazit profil Jana Bačíková
Jana Bačíková
zobrazit profil Ilja Racek ml.
Ilja Racek ml.
zobrazit profil Jaroslav Červinka
Jaroslav Červinka
zobrazit profil Daniela Kovářová
Daniela Kovářová
zobrazit profil Richard Brabec
Richard Brabec