Magdaléna Borová

Magdaléna Borová

Datum narození: 14. 4. 1981
Místo narození: Frýdlant v Čechách
Profese: herečka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herečka Magdaléna Borová, dcera herce Hanuše Bora, se jako členka Činohry Národního divadla stala roku 2004 držitelkou Ceny Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. Svého prvního Českého lva dostala v roce 2021.

Divadlo Magdaléna Borová amatérsky hrála už na gymnáziu. Po maturitě vystudovala herectví na pražské DAMU. Během studia začala hostovat nejen v pražských divadlech. Hrála ve Studiu Dva, ve Viole, v Činoherním klubu a v hradeckém Klicperově divadle. Roku 2004 se stala členkou Činohry Národního divadla. Debutovala zde rolí Neteře v Brechtově Dobrém člověku ze Sečuanu. Hned téhož roku obdržela Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku.

Diváci ji mohli vidět na jevišti Stavovského divadla jako Tehílu v Mikve, Desdemonu v Othellovi či v ústřední roli v inscenaci Štěpána Pácla Jako břitva, v Národním divadle jako Dorotku v Strakonickém dudákovi a Karlu v inscenaci V rytmu swingu buší srdce mé. Na Nové scéně v roli Freyi v inscenaci Daniela Špinara Zemětřesení v Londýně.

Před televizní kamerou si Magdaléna Borová zahrála společně s Ivou Janžurovou, Danou Batulkovou či Marianem Rodenem v dramatu Sabiny Remundové Maryška (2003), které režisérka a scénáristka napsala pro svou matku. Jednu z klíčových postav Magdaléna Borová ztvárnila v příběhu Pohádka o houslích a viole (2005). Jejího bratra zpodobnil Ladislav Hampl a otce Vladimír Dlouhý.

Na stříbrném plátně Magdaléna Borová debutovala téhož roku v komedii Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, dále pak hrála v jejím volném pokračování Hrubeš a Mareš Reloaded či v dramatu Ženy mého muže, kde ústřední manželský pár vytvořili Zdena Studenková a Martin Stropnický. Vedlejší roli Magdaléna Borová dostlala od Tomáše Weinreba a Petra Kazdy, tvůrců životopisného dramatu Já, Olga Hepnarová, oceněného třemi Českými lvy 2017.

V kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli Magdaléna Borová dostala Českého lva za ztvárnění klíčové postavy v dramatu Krajina ve stínu (2020). 

Otcem Magdalény Borové je herec Hanuš Bor, který se proslavil již jako dětská hvězda.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Barbora Srncová
Barbora Srncová
zobrazit profil Neil Maskell
Neil Maskell
zobrazit profil Eva Čížkovská
Eva Čížkovská
zobrazit profil Libuše Švormová
Libuše Švormová
zobrazit profil Juraj Bača
Juraj Bača
zobrazit profil Jitka Sedláčková
Jitka Sedláčková