Helena Štáchová

Datum narození: 18. 11. 1944
Datum úmrtí: 22. 3. 2017
Místo narození: Praha
Profese: loutkoherečka, režisérka, scénáristka, spisovatelka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Loutkoherečka Helena Štáchová, zpěvačka, scenáristka a režisérka, byla přes dvacet let ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka. V televizi si její hlas diváci oblíbili díky Líze Simpsonové, kterou dabovala.

Po maturitě byla Helena Štáchová přijata na pedagogickou fakultu, kam však nenastoupila, a posléze se stala elévkou v Divadle Spejbla a Hurvínka (S+H). Po roce začala studovat Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování, ve svých 22 letech, nastoupila jako stálá členka S+H.

Roku 1967 převzala po Boženě Welekové loutku Máničky a stala se její výhradní interpretkou. V roce 1971 byla speciálně pro ni vytvořena role Mániččiny „bábinky“, paní Kateřiny Hovorkové. Pro divadlo později začala hry také psát a režírovat.

Po smrti svého manžela, ředitele divadla Miloše Kirschnera, Helena Štáchová pokračovala v úspěších S+H s kolegou Martinem Kláskem. Nahrávky divadla získaly 33 zlatých, 25 platinových a jednu diamantovou desku. Jako ředitelka v srpnu 2008 vyhrála pro divadlo osmiletý soudní spor s městem Plzeň o práva na postavy Spejbla a Hurvínka.

Helena Štáchová působila též v televizi, dabingu a rozhlase. Propůjčila hlas Líze Simpsonové z kreslené rodiny Simpsonových, dabovala např. také Míšu Kuličku. Učila na DAMU, napsala devět knih, 54 scénářů, sedm her pro dospělé a devět pro děti.

Roku 2013 si pro Divadlo S+H odnesla cenu Thálie. Téhož roku obdržela Zlatý vavřínový řád Hospodářské komory. V dubnu 2016 u příležitosti Hurvínkových 90. narozenin Helena Štáchová převzala certifikát o čestném členství v Herecké asociaci.

O HELENĚ ŠTÁCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Za o 16 let staršího Miloše Kirschnera se Helena Štáchová provdala v roce 1972. Po jeho smrti se umělkyniným partnerem stal politolog Zdeněk Zbořil. Roku 2004, dvacet let poté, co při autonehodě přišla o obličej, jí byl diagnostikován lymfom. Zemřela ve věku 72 let na rakovinu. Skonala v noci z 21. na 22. března 2017 v rodinném kruhu.

 

Další Umělci

zobrazit profil Dagmar Pecková
Dagmar Pecková
zobrazit profil Marie Steinová
Marie Steinová
zobrazit profil Marek Brodský
Marek Brodský
zobrazit profil Barbora Mottlová
Barbora Mottlová
zobrazit profil Monika Asterová
Monika Asterová