Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek

Datum narození: 24. 2. 1946
Datum úmrtí: 31. 5. 2017
Místo narození: Praha
Profese: dirigent, pedagog
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Dirigent Jiří Bělohlávek, komandér Řádu britského impéria Medaile Za zásluhy, úspěšně působil u světoznámých těles, jako jsou Česká filharmonie či BBC Symphony Orchestra.

Mezinárodně uznávaný český dirigent a pedagog Jiří Bělohlávek od svého raného dětství zpíval v Kühnově dětském sboru. Dirigování začal studovat na pražské konzervatoři, kde se vzdělával ve hře na violoncello, a pokračoval v tom na AMU. Zde od roku 1995 působil jako pedagog.

JIŘÍ BĚLOHLÁVEK - ROZHOVOR PRO REFLEX

Roku 1970 se Jiří Bělohlávek stal vítězem soutěže mladých dirigentů, rok nato byl finalistou Mezinárodní dirigentské soutěže Herberta von Karajana. Působil jako dirigent Státní filharmonie Brno, šéfdirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Po Sametové revoluci byl šéfdirigentem České filharmonie.

V roce 2004 debutoval v newyorské Metropolitní opeře. Za nahrávku 3. a 4. symfonie Bohuslava Martinů s Českou filharmonií byl nominován na cenu Grammy 2005. Stal se hlavním hostujícím dirigentem Národního divadla. V letech 2006 až 2012 působil jako šédirigent londýnského BBC Symphony Orchestra. Od září 2012 se opět ujal funkce šéfdirigenta České filharmonie.

O JIŘÍM BĚLOHLÁVKOVI ČTĚTE ZDE>>

V dubnu 2012 Jiří Bělohlávek obdržel Řád britského impéria (Commander, CBE) za „službu hudbě“. Dne 22. února 2016 mu Akademie múzických umění v Praze udělila čestný doktorát.

V noci z 31. května na 1. června 2017 Jiří Bělohlávek podlehl rakovině.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Jan Kolář
Jan Kolář
zobrazit profil Lukáš Zelenka
Lukáš Zelenka
zobrazit profil Milan Šimáček
Milan Šimáček
zobrazit profil Petr Brábník
Petr Brábník
zobrazit profil Vratislav Kulhánek
Vratislav Kulhánek
zobrazit profil Tomáš Třetina
Tomáš Třetina
zobrazit profil Lenka Hrůzová
Lenka Hrůzová