Ivana Uhlířová

Ivana Uhlířová

Datum narození: 23. 7. 1980
Místo narození: Rýmařov
Profese: herečka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Herečka Ivana Uhlířová se stala držitelkou dvou Cen Alfréda Radoka. Poprvé jako Talent roku 2006 a o čtyři roky později za roli Alžběty v inscenaci Víra, láska, naděje.

Po studiu na ostravské Janáčkově konzervatoři Ivana Uhlířová dva roky působila v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Následovalo jen o něco delší angažmá v Městském divadle Karlovy Vary, kde se jí nelíbilo, tak odešla a další tři roky se živila různými nekvalifikovanými pracemi.

Diváci mohli Ivanu Uhlířovou vidět mj. v kulturním centru MeetFactory, Divadle Komedie, v Divadelní společnosti Masopust, Činoherním klubu, v Divadle na Vinohradech či ve Studio Hrdinů. Zde např. v inscenaci Mimo zápis, v níž nejen hrála hlavní roli, ale podílela se na ní též autorsky a režijně.

Na stříbrném plátně Ivana Uhlířová debutovala v komedii Vladimíra Morávka a Jana Budaře Nuda v Brně (2003). Zahrála si v Odcházení (2011) Václava Havla, dále pak v komediích Líbáš jako ďábel Marie Poledňákové, Klauni (2013) Viktora Tauše a Teorie tygra (2016) s Jiřím Bartoškou v hlavní roli.

Společně s Janem Budařem, Jaromírem Dulavou, Jiřím Lábusem, Norbertem Lichým a Kamilou Magálovou dostala Ivana Uhlířová roli v komediálním dramatu Hmyz (2018) režiséra a scénáristy Jana Švankmajera, který o tomto projektu začal uvažovat již počátkem 70. let 20. století.

Cenu Alfréda Radoka Ivana Uhlířová obdržela jako Talent roku 2006. Ve Francii dostala cenu poroty za ženský herecký výkon v krátkém psychologickém dramatu Druhé dějství (2008). Svého dalšího Radoka získala roku 2012 za roli Alžběty v inscenaci Víra, láska, naděje.

 

Další Herci

zobrazit profil Ľuboš  Kostelný
Ľuboš Kostelný
zobrazit profil Jonah Hauer-King
Jonah Hauer-King
zobrazit profil Jonathan Majors
Jonathan Majors
zobrazit profil Josef Alois Náhlovský
Josef Alois Náhlovský
zobrazit profil David Castañeda
David Castañeda
zobrazit profil Jan Kříž
Jan Kříž
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Tomáš Karger
Tomáš Karger