Marie Drahokoupilová

Datum narození: 12. 6. 1941
Přezdívka: Sophia Loren
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka, recitátorka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Marie Drahokoupilová patřila k nejkrásnějším herečkám své doby. Přezdívali ji Česká Sophia Loren. Díky svému talentu šla z role do role.

Jako malá byla Marie Drahokoupilová členkou Dismanova dětského rozhlasového souboru. Po DAMU krátce působila v divadle v Kolíně, poté zakotvila v pražském libeňském Divadle S. K. Neumanna (později Divadlo pod Palmovkou). Jako zdatná recitátorka byla ozdobou Violy.

MARIE DRAHOKOUPILOVÁ - ŽIVOT NENÍ PLES

Kohout Drahokoupilové napsal roli

Pro Marii Drahokoupilovou a její spolužáky z DAMU, jimiž byli třeba Iva Janžurová a Karel Hábl, napsal spisovatel Pavel Kohout hru Dvanáct. V ní atraktivní herečka, které nikdo neřekl jinak než Madla, excelovala. Též díky tomu šla z role do role.

Z těch nejvýznamnějších jmenujme postavy Lenky Stříbrné v dramatu Flirt se slečnou Stříbrnou (1969), hoteliérovy ženy Elen v komedii Kam slunce nechodí (1971), Alžběty v mysteriózním příběhu v režii Juraje Herze Morgiana (1972) či lékárnice ve fantasy sérii Juraje Jakubiska a Jaroslava Dietla Teta (1987).

Drahokoupilová chodila s Plzákem

Marie Drahokoupilová, která patřila k nejkrásnějším herečkám své doby, dokonce jí přezdívali Česká Sophia Loren, se věnovala též dabingu. Do paměti diváků se zapsala také díky televizním kurzům francouzštiny, které uváděla společně s kolegyní Irenou Kačírkovou.

O MARII DRAHOKOUPILOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Na festivalu v Karlových Varech se Marie Drahokoupilová seznámila s údajně bohatým hoteliérem, Rakušanem Ervinem Neuhartem, kterého si roku 1980 vzala, a odstěhovala se do Vídně. Dříve byl jejím partnerem např. spisovatel Pavel Kohout nebo sexuolog Miroslav Plzák.

 

Další Herci

zobrazit profil Rosalie Malinská
Rosalie Malinská
zobrazit profil Petr Kostka
Petr Kostka
zobrazit profil Josef Polášek
Josef Polášek
zobrazit profil Jakub Barták
Jakub Barták
zobrazit profil Milan Bahúl
Milan Bahúl
zobrazit profil Barbora Seidlová
Barbora Seidlová
zobrazit profil Nicola Coughlan
Nicola Coughlan
zobrazit profil Zdeněk Junák
Zdeněk Junák