Jan Jakob

Jan Jakob

Datum narození: 2. 12. 1982
Místo narození: Vsetín
Profese: politik TOP 09, starosta města Roztoky, krajský zastupitel
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Politik TOP 09 Jan Jakob, dlouholetý starosta města Roztoky, v parlamentních volbách 2021 obhájil poslanecký mandát.

Po gymnáziu Jan Jakob absolvoval národní hospodářství na Vysoké škole ekonomické v Praze a současně politologii na Masarykově univerzitě v Brně. Z rodného Vsetína se přestěhoval do Prahy a pak do Roztok.

V letech 2003 až 2009 Jan Jakob pracoval jako tajemník, a to dva roky senátorského klubu KDU-ČSL a čtyři roky Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky. Po vzniku TOP 09, do níž téhož roku vstoupil, byl rok jejím tiskovým mluvčím.

Do komunální politiky Jan Jakob vkročil ve volbách 2010, kdy se stal zastupitelem a záhy starostou města Roztoky. Ve volbách 2014 i 2018 posty obhájil. Ve volbách 2016 byl zvolen do Zastupitelstva Středočeského kraje.

V parlamentních volbách 2017 Jan Jakob za TOP 09 neúspěšně kandidoval ve Středočeském kraji. Skončil jako první náhradník. V listopadu 2019 byl zvolen místopředsedou strany. Do křesla ve Sněmovně usedl v lednu 2021 poté, co z ní odešel Miroslav Kalousek.

V krajských volbách 2020 se Jan Jakob stal lídrem společné kandidátky TOP 09, Zelených a hnutí Hlas pod názvem Spojenci pro Středočeský kraj. Post hejtmana nezískal.

Do parlamentních voleb 2021 Jana Jakoba vyslala koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) z páté příčky středočeské kandidátky pozici v dolní komoře obhájit, což se mu podařilo. Stal se předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.

O JANU JAKOBOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčky Jana Jakoba patří zahradničení, vaření a uzení domácích specialit. Je spoluautorem kuchařky pro děti.

Jan Jakob je ženatý a vychovává čtyři děti.

 

 

 

Články o celebritě

Nejostřejší hádky 2023: Sprosťárny, nadávky do parazitů, Babiš v centru střetů i bouchání do lavic ve Sněmovně Nejostřejší hádky 2023: Sprosťárny, nadávky do parazitů, Babiš v centru střetů i bouchání do lavic ve Sněmovně V Poslanecké sněmovně bývá občas pořádně živo. I rok 2023 přinesl svůj díl pikantností, nadávek, vzá... číst článek
Babiš urážel Pekarovou: „Nenávistná, zlá a hloupá, říkal chudák Kalda!“ Šéfka topky mu to vrátila Babiš urážel Pekarovou: „Nenávistná, zlá a hloupá, říkal chudák Kalda!“ Šéfka topky mu to vrátila Pořádně ostrá hádka se odehrála v pátek mezi Andrejem Babišem (ANO) a Markétou Pekarovou Adamovou (T... číst článek
Jednání o nedůvěře vládě: Babiš šil do Fialy kvůli lžím a zradě, premiér mu vrátil úder za selhání Jednání o nedůvěře vládě: Babiš šil do Fialy kvůli lžím a zradě, premiér mu vrátil úder za selhání Poslanci se opět sešli k jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Svolání sch... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
zobrazit profil Jiří Běhounek
Jiří Běhounek
zobrazit profil Martin Havel
Martin Havel
zobrazit profil Ladislav Velebný
Ladislav Velebný
zobrazit profil Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
zobrazit profil Zdeněk  Seidl
Zdeněk Seidl
zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Petra Quittová
Petra Quittová