Robin Wright

Datum narození: 8. 4. 1966
Místo narození: Dallas, Texas, USA
Výška: 168 cm
Profese: herečka, režisérka, filantropka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Robin Wright, celým jménem Robin Gayle Wright, byla na Zlatý glóbus nominována za svůj výkon v oscarovém snímku Forrest Gump. Dostala ho za Dům z karet.

Hereckou kariéru Robin Wright nastartovala v letech 1984 až 1988 v televizních seriálech. Role Kelly Capwell v sérii Santa Barbara jí vynesla nominaci na uměleckou cenu Daytime Emmy.

ROBIN WRIGHT PŘIŠLA O SEIÁLOVÉHO MANŽELA

Wright má ráda Princeznu Nevěstu

Na filmovém plátně Robin Wright debutovala v akční krimi komedii Hollywood Vice Squad (1986). Hned rok nato přišla role v dnes již kultovní romantické fantasy Princezna Nevěsta, snímku, který se stal jedním z jejích nejoblíbenějších.

Proslavila se v rolí Jenny Curran, celoživotní lásky hlavního hrdiny v podání Toma Hankse, v oscarovém Forrestu Gumpovi, hořké romantické komedii, natočené podle stejnojmenné knihy Winstona Grooma. Výkon Robin Wright vynesl nominaci na Zlatý glóbus.

Další postavy si Robin Wright střihla ve filmech Hračky, Vzkaz v láhvi (s Kevinem Costnerem), Vyvolený (s Brucem Willisem), Konspirátor, Moneyball (s Bradem Pittem), Muži, kteří nenávidí ženy, Liga spravedlnosti Zacka Snydera, Here, Devil's Peak či Damsel.

Wright čeká Cena prezidenta MFF KV

Za klíčovou postavu Claire Underwood, manželku Francise Underwooda v podání Kevina Spaceyho, v dramatickém seriálu společnosti Netflix Dům z karet byla opakovaně nominována na Zlatý glóbus, který získala v roce 2014. Uznání kritiky se jí dostalo i za účinkování v superhrdinské sérii Wonder Woman.

Herečka, režisérka a filantropka Robin Wright přijala pozvání účastnit se 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde 8. července 2023 dostala Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

O ROBIN WRIGHT ČTĚTE ZDE>>

V letech 1986 až 1988 byl manželem Robin Wright herec Dane Witherspoon, s nímž se seznámila v roce 1984 při natáčení mýdlové opery Santa Barbara. V roce 1989 začala chodit s hercem Seanem Pennem, který byl po rozvodu s Madonnou.

Robin Wright a Sean Penn se vzali v roce 1996, to již měli pětiletou dceru a tříletého syna. K odloučení manželů došlo koncem roku 2007, k rozvodu v červenci 2010.

 

 

Další Herci

zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil Stanislav Zindulka
Stanislav Zindulka
zobrazit profil Paweł  Deląg
Paweł Deląg
zobrazit profil Anežka Rusevová
Anežka Rusevová
zobrazit profil Zoran Pingel
Zoran Pingel
zobrazit profil Ivana Jirešová
Ivana Jirešová
zobrazit profil Emil Horváth
Emil Horváth