Martin Freeman

Datum narození: 8. 9. 1971
Místo narození: Aldershot, Velká Británie
Výška: 170 cm
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Martin Freeman byl v roce 2015 nominován na Zlatý glóbus za ztvárnění Lestera Nygaarda v seriálu Fargo (2014), a to v kategorii Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu.

Navštěvoval salesiánskou školu v Chertsey. V 15 letech začal Martin Freeman chodit do dramatického kroužku, což naznačilo, jakým směrem se bude ubírat jeho další studium. Dva roky nato přestoupil na londýnskou Central School of Speech and Drama.

Uznání kritiky a zájem diváků Martinu Freemanovi přineslo ztvárnění Tima Canterburyho ve známém britském televizním seriálu The Office (2001 až 2003).

Hvězdou se Martin Freeman stal díky roli Bilba Pytlíka ve filmové trilogii Hobit (2012 až 2014), natočené podle románů J. R. R. Tolkiena. Coby John Watson v seriálu BBC Sherlock (2010 až 2017) si upevnil status talentovaného herce.

Spolupracoval s renomovanými režiséry, jako jsou Edgar Wright, Peter Jackson a Joe Wright. Za ztvárnění Lestera Nygaarda v televizním seriálu Fargo (2014) Martin Freeman získal nominaci na cenu Primetime Emmy a na Zlatý glóbus.

Úspěch Martin Freeman slavil také s rolemi v romantickém snímku Láska nebeská (2003), v komedii Hezké sny (2007), ve fantasy Zvířata (2012), v životopisné tragikomedii Americká reportérka (2016), ve sci-fi Černý panter (2018) nebo v jeho pokračování z roku 2022.

Na televizní obrazovce se Martin Freeman předvedl v hlavních rolích v komediálních sériích Rodiče, v krimi seriálu Respondér či v jedné z klíčových postav v projektu Marvel Cinematic Universe Tajná invaze (Secret Invasion) z roku 2023.

O MARTINU FREEMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Martin Freeman je nejmladší z pěti dětí námořního důstojníka Geoffreyho Freemana. Má tři starší bratry, Benedicta, Timothyho, který byl v 80. letech 20. století členem art-pop skupiny Frazier Chorus, a Jamese, jenž se stal hudebníkem a webdesignerem, a starší sestru Lauru. Jeho bratranec z matčiny strany je komik Ben Norris.

Šestnáct let Martin Freeman žil s herečkou Amandou Abbington, v níž má syna Joea (* 2006) a dceru Grace (* 2008).

 

Další Herci

zobrazit profil Veronika Arichteva
Veronika Arichteva
zobrazit profil Tereza Pokorná
Tereza Pokorná
zobrazit profil Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch
zobrazit profil Josef Laufer
Josef Laufer
zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka
zobrazit profil Miroslava Součková
Miroslava Součková
zobrazit profil Anna Remková
Anna Remková