Don Cheadle

Don Cheadle

Datum narození: 29. 11. 1964
Místo narození: Kansas City, Missouri, USA
Výška: 172 cm
Profese: herec, producent, scenárista, režisér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Don Cheadle byl nominován na Oscara za hlavní roli ve filmu Hotel Rwanda. Zlatý glóbus dostal za své výkony v TV dramatu Rat Pack a v seriálu Profesionální lháři.

V televizi se Don Cheadle, celým jménem Donald Frank Cheadle, poprvé objevil v seriálu Fresh Prince v roce 1982. Na filmovém plátně debutoval o tři roky později v komedii Dopravní přestupky.

V letech 1992 až 1993 Don Cheadle hrál v sitcomu The Golden Palace, v letech 1993 až 1995 v seriálu Picket Fences.

Širokého uznání se Donu Cheadlemu dostalo za roli Paula Rusesabagina ve válečném životopisném dramatu Hotel Rwanda (2004), která mu vynesla nominaci na Oscara a na Zlatý glóbus. Ten dostal za své výkony v TV dramatu Rat Pack a v seriálu Profesionální lháři.

Talent Don Cheadle předvedl v různých žánrech, včetně dramat jako Crash, Traffic či Jsme v tom spolu stejně jako v komediích, např. Ocean's Eleven nebo Bílý šum.

Ve filmovém vesmíru společnosti Marvel Don Cheadle ztvárnil postavu Jamese „Rhodeyho“ Rhodese, jenž se objevil ve snímcích ze série Iron Man a Avengers nebo v seriálu Tajná invaze (Secret Invasion).

Je také známý svou propagací a angažovaností v humanitárních a ekologických záležitostech. Don Cheadle se stal velvyslancem dobré vůle Programu OSN pro životní prostředí.

V roce 2020 se Don Cheadle oženil s herečkou Bridgid Coulter. Filmař má dvě děti.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský
zobrazit profil Rudolf Havlík
Rudolf Havlík
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková