Javier Bardem

Javier Bardem

Datum narození: 1. 3. 1969
Místo narození: Las Palmas, Canarias, Španělsko
Výška: 181 cm
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Javier Bardem dostal v roce 2008 Oscara a Zlatý glóbus za ztvárnění vedlejší role v thrilleru bratří Cohenů Tahle země není pro starý.

Pozornosti se Javier Bardem dočkal hned svým filmovým debutem v roce 1990 ve snímku The Ages of Lulu. První nominaci na Oscara a Zlatý glóbus získal v roce 2001 za ztvárnění kubánského spisovatele a umělce Reinalda Arenase v životopisném dramatu Before Night Falls (Než se setmí).

Obě zmíněné ceny Javier Bardem dostal v roce 2008 za ztvárnění vedlejší role v thrilleru No Country for Old Men (Tahle země není pro starý), který podle knižní předlohy Cormaca McCarthyho natočili dle svého scénáře bratři Joel a Ethan Coenovi.

Nominován na Oscara byl Javier Bardem také za hlavní postavy ve snímcích Biutiful (2010) a Ricardovi (2021).

Zlatý glóbus Javieru Bardemovi unikl za jeho výkony ve snímcích Hlas moře (2004), Vicky Cristina Barcelona (2008) a Ricardovi (2021). Kromě toho je držitelem několika festivalových cen, mj. ze San Sebastián International Film Festival.

Další významný úspěch Javieru Bardemovi přinesla role záporáka kapitána Salazara v pátém díle filmové série Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta.

Ve snímku Skyfall Javier Bardem ztvárnil záporného agenta Raoula Silvu, a stal se tak prvním španělským hercem, který hrál hlavního padoucha ve filmu Jamese Bonda.

V roce 2023 se předvedl jako král oceánů Triton v Disneyho hudební fantasy Malá mořská víla (The Little Mermaid). Po sci-fi Duna (2021) Javier Bardem přijal roli i v pokračování Duna: Část druhá (2024).

Mimo filmu se Javier Bardem věnuje divadlu. Za své výkony na jevištích byl opakovaně oceněn.

V roce 2010 se Javier Bardem oženil s herečkou Penélope Cruz, s níž má dva syny.

 

Další Herci

zobrazit profil Lukáš Latinák
Lukáš Latinák
zobrazit profil Rowan Atkinson
Rowan Atkinson
zobrazit profil Sean Connery
Sean Connery
zobrazit profil Ladislav Ondřej
Ladislav Ondřej
zobrazit profil Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová
zobrazit profil Roman Skamene
Roman Skamene
zobrazit profil Robert Bárta
Robert Bárta