Simona Peková

Datum narození: 13. 2. 1955
Místo narození: Třebíč
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Simona Peková za svůj výkon v hororové tragikomedie Přišla v noci (2023) dostala Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší herečka a také Českého lva.

Po smrti otce, herce Lubomíra Vidláka, přijala jméno po otčímovi, lékaři třebíčské nemocnice Richardu Pekovi. Vyrůstala ve vile v areálu nemocnice. Simona Peková vystudovala gymnázium v Třebíči a poté JAMU.

Po studiích působila v divadle Husa na provázku, posléze v Divadle Bratří Mrštíků. V letech 1993 až 1998 Simona Peková vedla Nadaci Archa Chantal. Pak se vrátila k divadlu. Účinkovala znovu v Huse na provázku a roku 2007 přešla do HaDivadla.

Po řadě TV snímků, v nichž hrála od roku 1977, Simona Peková na filmovém plátně debutovala v komedii Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992).

První vedlejší roli v celovečerním dramatu Simona Peková dostala v dramatu Zapomenuté světlo (1996), další ve sci-fi Do nebíčka (1997). Poté následovala řada epizodních postav.

Hlavní role se Simona Peková dočkala v hororové tragikomedii režisérů a scenáristů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara Přišla v noci (2023), za niž dostala Cenu české filmové kritiky a Českého lva.

 

Další Herci

zobrazit profil Iva Hüttnerová
Iva Hüttnerová
zobrazit profil Václav Glazar
Václav Glazar
zobrazit profil Lukáš Duy Anh Tran
Lukáš Duy Anh Tran
zobrazit profil Mark  Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil Colin Firth
Colin Firth
zobrazit profil Kateřina Brožová
Kateřina Brožová
zobrazit profil Bella Thorne
Bella Thorne
zobrazit profil Dana Verzichová
Dana Verzichová