Věra Chytilová

Datum narození: 2. 2. 1929
Datum úmrtí: 12. 3. 2014
Místo narození: Ostrava
Profese: režisérka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Věra Chytilová zbořila jeden velký monopol. Stala se v konkurenci řady českých režisérů mužů světově uznávanou režisérkou. Jako jediná žena byla tehdy přijata na brněnskou FAMU do oboru filmové režie. Natočila nesčetně originálních snímků a dokumentů. Do filmů si nenechala mluvit ani komunistickou garniturou. Kameraman Jaroslav Kučera s ní má dceru Terezu a syna Štěpána.

S filmem začala Věra Chytilová koketovat s profesí klapky. Přes skriptku se dopracovala až k asistentce režie. Roličku si střihla i ve filmu Císařův pekař a pekařův císař od režiséra Martina Friče. Krom toho se živila i jako manekýnka nebo kreslička.

Roku 1957 nastoupila na FAMU, kde na sebe svou originalitou, moderním pojetím a osobitostí upozornila snímky Zelená ulice a Kočičina. Po nich přišel absolventský film Strop a první dokument Pytel blech, přičemž právě dokument se stal nedílnou součástí její tvorby.

Tématu rozdílnosti existence mužů a žen se režisérka Věra Chytilová věnovala ve svých snímcích několikrát. Například i ve filmu Sedmikrásky, který se tehdejším komunistickým tvůrcům moc nezamlouval. Na několik let jí i zakázali točit. Mezi další její filmy patří například komedie Hra o jablko, kreativní Faunovo velmi pozdní odpoledne nebo divácky velmi oblíbené Dědictví aneb Kurvahošigutntág s Bolkem Polívkou (6. února 2014, pouhý měsíc před její smrtí, mělo premiéru pokračování - Dědictví aneb Kurva se neříká, které už ovšem netočila Věra Chytilová, ale Robert Sedláček).

Několikrát byla ze své filmy a dokumenty oceněna. Roku 1992 získala Věra Chytilová francouzský Řád umění a literatury. Prezidentem Václavem Havlem byla vyznamenána Medailí za zásluhy. Její jméno zdobí i Český lev za dlouholetý přínos českému filmu.

Své umění předává posluchačům katedry režie na FAMU, byla tamní profesorkou a vedoucí katedry. Jejím prvním osudovým mužem byl fotograf Karel Ludwig. S tím druhým, kameramanem Jaroslavem Kučerou, měla dceru Terezu, věnující se animaci, a syna Štěpána. Mezi její partnery patřili i herec Miloš Kopecký nebo režisér Jan Němec, exmanžel zpěvačky Marty Kubišové.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Martin Knopp
Martin Knopp
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Daria Kashcheeva
Daria Kashcheeva
zobrazit profil Alice Nellis
Alice Nellis
zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek