Viktor Preiss

Viktor Preiss

Datum narození: 13. 3. 1947
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Viktor Preiss je nerozlučně spjatý s jevištěm Divadla na Vinohradech, kde působí už skoro 40 let. Kromě divadla exceluje i před kamerou.

Viktor Preiss se narodil roku 1947 v Praze do divadelnické rodiny. Jeho matka působila jako členka Vesnického divadla a pracovala jako hlasatelka i v Československém rozhlase nebo Československé televizi.

Původně chtěl být novinářem

Původně chtěl být Viktor Preiss novinář. Přes poezii se nakonec dostal až k divadlu. Na pražské DAMU vystudoval herectví v roce 1969. Na scéně Městských divadel pražských se předvedl v Eurydice, Faustovi nebo v Únosu Sabrinek režiséra Oty Ornesta. Mozarta si zahrál v muzikálu Amadeus a Freda v americkém Chicagu. Po měsíční pauze přešel v roce 1983 Na Vinohrady, kde vydržel desítky let. Exceloval v Cyranovi z Bergeracu, ve Zdravém nemocném nebo v Brouku v hlavě od Jiřího Menzela.

Na filmovém plátně Viktor Preiss klidným hlasem znervózněl diváky v hororové Svatbě upírů (kde si zahrál po boku Ivety Bartošové či Rudolfa Hrušínského nejml.) nebo v komediálních Báječných létech pod psa. Mimoto nahrál i desky Ta naše písnička česká a Písně, které přinesl čas. Nezaměnitelnou atmosféru májí díky němu i filmoví Milenci v roce jedna, pohádka S čerty nejsou žerty (s Ondřejem Vetchým, Vladimírem Dlouhým a Karlem Heřmánkem) nebo romantické Anglické jahody. Viktor Preiss se objevil i v televizní Nemocnici na kraji města, v komedii Lakomec a ve válečné Operaci Silver A.

Je oceňovaným dabérem

Jeho hlasem promlouvá britský herec Paul Eddington v nesmrtelné sérii Jistě, pane premiére nebo americký komik Robin Williams. Za dabing k jeho Tátovi v sukni získal Viktor Preiss Cenu Františka Filipovského. Stejné ocenění dostal i za film Oscar Wilde. Cenu Elsa obdržel Viktor Preiss za televizní drama In nomine patris, divadelní Thálii pak za roli v muzikálu Muž z kraje la Mancha. Píše také knihy.

Jana Preissová se jeho ženou stala ještě za studií v roce 1969. Jejich vztah trvající desetiletí mnozí označují za příkladný. Mají spolu syna Jana a Martina. Martin Preiss jde v otcových hereckých stopách.

 

Články o celebritě

Hvězda ZOO a bývalý alkoholik Martin Preiss vylekal fanoušky: Pobyt ve špitále?! Hvězda ZOO a bývalý alkoholik Martin Preiss vylekal fanoušky: Pobyt ve špitále?! Herec Martin Preiss (51) na sociální síti pořádně vylekal své příznivce. Sdílel totiž na instagram f... číst článek
14. březen: Svátek má Rút. Slaví se Den čísla pí. 14. březen: Svátek má Rút. Slaví se Den čísla pí.

14. března má svátek Rút. Tento den je zároveň Dnem čísla pí. Odhalte tajemství tohoto dne

číst článek
13. březen: Svátek má Růžena. Jaký je původ svátků? Určují jména povahu svým nositelům? 13. březen: Svátek má Růžena. Jaký je původ svátků? Určují jména povahu svým nositelům? 13. března má svátek Růžena. Jaký je původ svátků? Určují jména povahu svým nositelům? Kalendárium j... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Kateřina Marie Fialová
Kateřina Marie Fialová
zobrazit profil Martin Pechlát
Martin Pechlát
zobrazit profil Jonathan Majors
Jonathan Majors
zobrazit profil Šárka Ullrichová
Šárka Ullrichová
zobrazit profil Tati Gabrielle
Tati Gabrielle
zobrazit profil Benicio del Toro
Benicio del Toro
zobrazit profil Tomáš Pavelka
Tomáš Pavelka