Tomáš Kraus

Datum narození: 3. 3. 1974
Místo narození: Děčín
Váha: 93 kg
Výška: 183 cm
Profese: skikrosař
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Mistr světa ve skikrosu a olympijský reprezentant Tomáš Kraus byl historicky prvním člověkem, který vyhrál Světový pohár v této nové sportovní disciplíně.

Tomáš Kraus začínal jako sjezdový, poté akrobatický lyžař. Nakonec mu ale učaroval adrenalinový skikros, relativně nová disciplína, kdy několik lyžařů sjíždí najednou trať s umělými překážkami jako jsou klopené zatáčky, terénní vlny a skoky a jde o to dorazit do cíle první.

Oficiální skikrosové světové soutěže začaly až v roce 2005. Právě tehdy, a ještě znovu rok poté, se stal Tomáš Kraus vítězem Světového poháru. Dvakrát se rovněž mohl pochlubit titulem mistrem světa (2005 a 2007). Pak následovala další vítězství ve Světovém poháru.

Ve skikrosu reprezentuje Tomáš Kraus Česko i na zimních olympijských hrách. Poprvé byly na program zařazeny v roce 2010 v kanadském Vancouveru a tehdy skončil Kraus jedenáctý. O čtyři roky později byl nominován také do ruské Soči. Tomáš Kraus ale během své lyžařské kariéry bodoval také v alpském lyžování - je pětinásobným mistrem České republiky v této disciplíně.

Ve svých čtyřiceti letech začal Tomáš Kraus uvažovat o tom, co ho bude živit po skončení sportovní kariéry. "Do podnikání se asi nepohrnu. Rád bych se motal kolem sportu, provozuji ho od mala," přiblížil s tím, že by rád působil např. v Českém olympijském výboru či ve Svazu lyžařů a podobně.

Tomáš Kraus je ženatý, s manželkou Lenkou má dvě děti, syna Tomáše a dceru Lucii.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Luboš Hilgert ml.
Luboš Hilgert ml.
zobrazit profil Jan Štěrba
Jan Štěrba
zobrazit profil Václav Eiselt
Václav Eiselt
zobrazit profil Stanislav Řezáč
Stanislav Řezáč
zobrazit profil Kei Nišikori
Kei Nišikori
zobrazit profil Lukáš Krajíček
Lukáš Krajíček
zobrazit profil Jakub Voráček
Jakub Voráček